Kajmak
Kajmak dodaje się najczęściej do ciast i deserów. Jest bardzo słodki, gęsty i ciągliwy. Najczęściej kojarzymy go ze smakiem tradycyjnych "krówek".
Kajmak znany jest na świecie również pod nazwą dulce de leche, chociaż w naszym kraju często usłyszymy także po prostu o "masie krówkowej" lub "sosie karmelowym". Chociaż nazywanie kajmaku karmelem jest błędem, tak porównanie jego smaku do kultowych cukierków jest już bardzo uprawnione.
Masa kajmakowa jest gęsta, ciągnąca się, a z czasem twardniejąca. Wykonuje się ją z mleka lub śmietanki oraz cukru. Co ciekawe, kajmak jest już na polskich stołach od dawna. Niektórzy mówią, że pojawił się w naszym kraju już w XVIII wieku za panowania Stanisława Augusta. Wtedy jednak cukier był towarem luksusowym, dlatego na jedzenie tej słodkiej masy mogła sobie pozwolić tylko niewielka część naszych rodaków. Dopiero w późniejszych latach kajmak zaczął być szerzej wykorzystywany i pojawiał się na m.in. tradycyjnych mazurkach. W XIX wieku robiono także babeczki z nadzieniem kajmakowym. 1 października 2007 roku kajmak został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego.
Ta słodka, brązowa i połyskująca masa ma bardzo długą tradycję w naszym kraju, a jej właściwości są wykorzystywane przez polskich cukierników. Tradycyjne mazurki, nowoczesne cista czy modne desery – sposobów na kajmak jest naprawdę wiele.
Kajmak – jak zrobić samemu
Chociaż w dzisiejszych czasach kajmak dostaniemy bez problemu w każdym supermarkecie, aksamitną masę możemy przyrządzić także sami. Sposoby są dwa.
Domowy kajmak możemy zrobić, gotując zamkniętą puszkę schłodzonego mleka. Musimy jednak pamiętać o tym, by puszka była cały czas zanurzona w wodzie, a jeśli tej zacznie ubywać, dolejmy do garnka wrzątku.
Drugi sposób polega na gotowaniu mleka (lub słodkiej śmietanki) z cukrem. By masa wyszła idealna, na litr mleka powinniśmy dodać szklankę cukru. Te dwa składniki podgrzewamy następnie na wolnym ogniu.
Bez względu na to, który sposób wybierzemy, powinniśmy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ robienie domowej masy kajmakowej zajmie nam za każdym razem około 3 godzin.
Kajmak – z czym łączyć
Oprócz tradycyjnego mazurka z kajmakiem tę słodką masę możemy wykorzystać również w przygotowaniu wielu innych deserów. Przykładowo świetnie będzie łączyła się z tradycyjnym sernikiem. Kajmak w niewielkich ilościach może być także wykorzystywany jako przełamanie smaków gorzkawych czekoladowych ciast. Na przyjęciu bardzo dobrze sprawdzą się również babeczki z nadzieniem kajmakowym, do których można dodać owocowy akcent.