Mango
Jeden z najbardziej soczystych i aromatycznych owoców na całym świecie. Ma intensywny pomarańczowy kolor i dużą pestkę zatopioną w słodkim miąższu. Mowa oczywiście o mango, które jeszcze niedawno dostępne było tylko jako składnik soków, dzisiaj kupimy w większości supermarketów przez cały rok.
Mango pochodzi z Indii. Znany jest tam od prawie 5 tysięcy lat. Jego kariera międzynarodowa zaczęła się jednak dopiero kilkaset lat temu, za sprawą portugalskich i hiszpańskich żeglarzy. Dziś mango uprawia się w Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej, w Australii i praktycznie w całej Azji. I wszędzie tam jest jednym z najpopularniejszych owoców.
Na świecie istnieje ponad 1000 odmian mango, które znacznie różnią się wielkością owoców. Bez względu na to, jakie mango kupujemy, musimy sprawdzić, czy jest odpowiednio dojrzałe. Owoc powinien być lekko miękki i mieć wyraźny zapach.
Najprostszym sposobem podania mango jest pokrojenie go w cząstki i zaserwowanie na surowo. Mango doskonale sprawdza się np. w sałatkach. Większość odmian tego owocu jest bardzo słodka, a jednocześnie lekko cierpka, dlatego też warto łączyć mango z cytrusami i innymi owocami o lekko kwaskowatym smaku: kiwi, porzeczkami czy agrestem.
Bogate w błonnik mango to idealny owoc dla osób stosujących diety odchudzające lub zdrowotne. Owoc obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Dla osób na diecie idealnym daniem będzie smaczna i delikatna sałatka z kaszy jaglanej i mango. Pokrojone na cienkie plasterki kawałki owocu znakomicie komponują się z sernikiem, szczególnie na zimno. Mango warto dodać również do masy serowej, aromatyzując ją lekko sokiem z imbiru.
Witamina C, zawarta w mango jest bardzo łatwo przyswajalna. Dlatego też znakomitym pomysłem na wykorzystanie tych owoców są koktajle i inne napoje. Kremowa konsystencja, soczystość i wspaniały aromat powodują, że owoc idealnie nadaje się na smoothie.
Mango sprawdzi się jednak nie tylko w daniach słodkich, ale także wytrawnych. Jest doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych. Zwykłe szaszłyki z drobiu, zmienimy w pełne aromatów, nieoczywiste danie, jeśli na patyczku umieścimy kawałki mięsa, piórka cebuli, kawałki ostrej papryki i mango.
W swojej ojczyźnie - Indiach - mango używane jest nie tylko jako surowy owoc, ale także przyprawa. Proszek z suszonego owocu - amchur, wykorzystywany jest przede wszystkim jako składnik marynat, często zastępując sok z cytryny czy limonki.