Sernik kokosowy bez pieczenia. Deser lekki jak chmurka
Delikatny jak chmurka kokosowy sernik z owocowym musem zachwyci każdego fana słodkości. Ciasto nie wymaga pieczenia, jest więc idealne na lato. Przepis poleca Ewa Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 160 g herbatników maślanych
- 2 łyżki kakao
- 100 g masła
- melisa cytrynowa
Masa serowa:
- 600 g sera białego
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki żelatyny
Mus:
- 1 mango
- 1 galaretka cytrynowa
Ciasteczka pokruszyć do miski. Rozgnieść drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać kakao i wymieszać. Wlać roztopione masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 18-20 cm). Ubić. Schłodzić w lodówce. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Posłodzić, uperfumować ekstraktem waniliowym, wlać mleczko kokosowe i zmiksować. Dodać wystudzoną żelatynę (wcześniej rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku). Ponownie zmiksować i przelać na herbatnikowy spód w tortownicy. Wstawić do lodówki. Z mango wyciąć pestkę. Owoc obrać, pokroić i wrzucić do blendera. Wlać tężejącą galaretkę (wcześniej rozpuścić ją w 300 ml wrzątku) i zmiksować. Przelać na schłodzony sernik. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować melisą cytrynową.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze