Trwa ładowanie...
d2nvm81
21-01-2020 14:09

Ciasto jak popularny baton. Nie musisz używać piekarnika

Przepis

Kolejne ciasto bez pieczenia w "Małej Cukierence". Bajeczny deser inspirowany batonikami Lion to propozycja na rodzinną imprezę. Ciacho jest niezwykle kremowe i delikatne. Ciekawym dodatkiem są chrupiące orzeszki. Wypróbujcie, a nie pożałujecie.

d2nvm81
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Spód:

  • około 480-500 g herbatników (mogą być zwykłe maślane lub kakaowe)
  • 1 puszka (400 g) masy krówkowej (użyłam o smaku orzechowym)

Krem:

  • 5 batoników Lion każdy po około 40 g (użyłam w białej czekoladzie)
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 1 fix do śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g
  • 100 g posiekanych, prażonych, solonych orzeszków ziemnych

Wierzch:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 1 fix do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao do posypania
Przepis

Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę krówkową krótko podgrzać (ma być lekko ciepła) w mikrofalówce lub na gazie i wymieszać łyżką. Równomiernie rozprowadzić po herbatnikach w blaszce. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników.

Krem: batoniki pokroić na kawałeczki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i cukrem z prawdziwą wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Odłożyć około 1/3 kremu i do większej ilości kremu dodać pokrojone batoniki, wymieszać szpatułką. Krem z batonikami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Do odłożonego kremu dodać posiekane orzeszki, wymieszać łyżką i wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać (będzie dosyć cienka warstwa). Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę herbatników.

Wierzch: śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Następnie łyżką zrobić wgłębienia i nierówności, aby ciasto wyglądało bardziej apetycznie. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.

Ciasto jak popularny baton. Nie musisz używać piekarnika
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nvm81
d2nvm81
d2nvm81
d2nvm81
Więcej tematów
d2nvm81

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj