Ciasto jak popularny baton. Nie musisz używać piekarnika
Kolejne ciasto bez pieczenia w "Małej Cukierence". Bajeczny deser inspirowany batonikami Lion to propozycja na rodzinną imprezę. Ciacho jest niezwykle kremowe i delikatne. Ciekawym dodatkiem są chrupiące orzeszki. Wypróbujcie, a nie pożałujecie.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Spód:
- około 480-500 g herbatników (mogą być zwykłe maślane lub kakaowe)
- 1 puszka (400 g) masy krówkowej (użyłam o smaku orzechowym)
Krem:
- 5 batoników Lion każdy po około 40 g (użyłam w białej czekoladzie)
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 1 fix do śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g
- 100 g posiekanych, prażonych, solonych orzeszków ziemnych
Wierzch:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 1 fix do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao do posypania
Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę krówkową krótko podgrzać (ma być lekko ciepła) w mikrofalówce lub na gazie i wymieszać łyżką. Równomiernie rozprowadzić po herbatnikach w blaszce. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników.
Krem: batoniki pokroić na kawałeczki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i cukrem z prawdziwą wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Odłożyć około 1/3 kremu i do większej ilości kremu dodać pokrojone batoniki, wymieszać szpatułką. Krem z batonikami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Do odłożonego kremu dodać posiekane orzeszki, wymieszać łyżką i wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać (będzie dosyć cienka warstwa). Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
Wierzch: śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Następnie łyżką zrobić wgłębienia i nierówności, aby ciasto wyglądało bardziej apetycznie. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze