Szybkie ciasto bez pieczenia
Pyszne i szybkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. W sam raz, kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chcecie spędzić długich godzin w kuchni. Ciacho jest niezwykle delikatne i kremowe, dosłownie rozpływa się w ustach.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Składniki
Składniki na polewę:
200 g czekolady mlecznej ciemnej
½ szk. śmietany 30 proc.
Przepis
- Połowę ciastek bardzo drobno kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy na dnie tortownicy o wymiarach 24 cm X 24 cm
- Ciastka smarujemy masą kajmakową. Schłodzoną śmietanę (całą) ubijamy mikserem razem z serkiem mascarpone.
- Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, rozpuścić można w kąpieli wodnej lub na 2 minutki do mikrofali.
- Sześć łyżek masy przekładamy do osobnego naczynia.
- Niebieską galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody i studzimy. Masę łączymy z galaretkę, miksując mikserem i na chwilę chowamy do lodówki żeby lekko stężała.
- Drugą połowę ciastek kruszymy, ale już nie bardzo drobno i łączymy z pozostałą masą, delikatnie mieszając łyżką.
- Masę wykładamy na masę kajmakową.
- Ciemną czekoladę kruszymy, przekładamy do rondelka, wlewamy śmietanę i gotujemy. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy.
- Ciasto dekorujemy rozetkami zrobionymi z niebieskiej masy.
- Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl