Szybkie ciasto bez pieczenia

Pyszne i szybkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. W sam raz, kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chcecie spędzić długich godzin w kuchni. Ciacho jest niezwykle delikatne i kremowe, dosłownie rozpływa się w ustach.

Szybkie ciasto bez pieczeniaSzybkie ciasto bez pieczenia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 28 g ciastek Oreo
  • 150 g masła
  • 400 g masy kajmakowej
  • 990 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g sera mascarpone
  • 200 g czekolady białej
  • 1 galaretka niebieska

Składniki

Składniki na polewę:
200 g czekolady mlecznej ciemnej
½ szk. śmietany 30 proc.

Przepis

  • Połowę ciastek bardzo drobno kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy na dnie tortownicy o wymiarach 24 cm X 24 cm
  • Ciastka smarujemy masą kajmakową. Schłodzoną śmietanę (całą) ubijamy mikserem razem z serkiem mascarpone.
  • Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, rozpuścić można w kąpieli wodnej lub na 2 minutki do mikrofali.
  • Sześć łyżek masy przekładamy do osobnego naczynia.
  • Niebieską galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody i studzimy. Masę łączymy z galaretkę, miksując mikserem i na chwilę chowamy do lodówki żeby lekko stężała.
  • Drugą połowę ciastek kruszymy, ale już nie bardzo drobno i łączymy z pozostałą masą, delikatnie mieszając łyżką.
  • Masę wykładamy na masę kajmakową.
  • Ciemną czekoladę kruszymy, przekładamy do rondelka, wlewamy śmietanę i gotujemy. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy.
  • Ciasto dekorujemy rozetkami zrobionymi z niebieskiej masy.
  • Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja