Szybkie ciasto bez pieczenia

Pyszne i szybkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. W sam raz, kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chcecie spędzić długich godzin w kuchni. Ciacho jest niezwykle delikatne i kremowe, dosłownie rozpływa się w ustach.

Szybkie ciasto bez pieczeniaSzybkie ciasto bez pieczenia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 28 g ciastek Oreo
  • 150 g masła
  • 400 g masy kajmakowej
  • 990 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g sera mascarpone
  • 200 g czekolady białej
  • 1 galaretka niebieska

Składniki

Składniki na polewę:
200 g czekolady mlecznej ciemnej
½ szk. śmietany 30 proc.

Przepis

  • Połowę ciastek bardzo drobno kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy na dnie tortownicy o wymiarach 24 cm X 24 cm
  • Ciastka smarujemy masą kajmakową. Schłodzoną śmietanę (całą) ubijamy mikserem razem z serkiem mascarpone.
  • Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, rozpuścić można w kąpieli wodnej lub na 2 minutki do mikrofali.
  • Sześć łyżek masy przekładamy do osobnego naczynia.
  • Niebieską galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody i studzimy. Masę łączymy z galaretkę, miksując mikserem i na chwilę chowamy do lodówki żeby lekko stężała.
  • Drugą połowę ciastek kruszymy, ale już nie bardzo drobno i łączymy z pozostałą masą, delikatnie mieszając łyżką.
  • Masę wykładamy na masę kajmakową.
  • Ciemną czekoladę kruszymy, przekładamy do rondelka, wlewamy śmietanę i gotujemy. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy.
  • Ciasto dekorujemy rozetkami zrobionymi z niebieskiej masy.
  • Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany