Słonecznikowiec. Posmakuje całej rodzinie
- Delikatny wilgotny biszkopt kakaowy, maślana masa krówkowa z chrupiącym słonecznikiem, super delikatny krem z bitej śmietany i mascarpone a na koniec prażony słonecznik w karmelu, jak dla mnie ciasto niebo - zachwyca się Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Na biszkopt (blaszka 25x30 cm):
- 8 jajek L
- 6 łyżek mąki krupczatki
- 2 czubate łyżki dobrego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru (poj. 250 ml)
Na krem I:
- 300 g masła 82 proc.
- 510 g gotowej masy kajmakowej
Na krem II:
- 600 ml śmietanki 30 proc.
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Na posypkę:
- 300 g słonecznika łuskanego
- 4 łyżki mleka
- 60 g masła 82 proc.
- 100 g cukru
Na poncz:
- 250 g mocnej kawy
- 2 łyżki syropu irish cream
Masło, mleko i cukier rozpuścić w garnuszku. Następnie wrzucić do tego słonecznik i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i wylać na blachę wyłożoną papierem, równomiernie rozłożyć słonecznik łyżką. Piec ok. 10 minut w 180 st C, aż słonecznik się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, następnie posiekać słonecznik nożem .
Biszkopt: białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st. C, przez 25 minut, włożyć ciasto do zimnego piekarnika, włączyć tylko dolną grzałkę, po 10 minutach włączyć górę i piec na obu grzałkach bez termoobiegu przez kolejne 15 minut. Biszkopt wystudzić i przeciąć na pół.
Krem I: masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem na puszysto, następnie dodawać po łyżce kajmaku, nadal ubijając. Na koniec dodać 1/3 posiekanego słonecznika.
Krem II: mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kiedy śmietana jest już sztywna, łyżka po łyżce wmiksować mascarpone.
Z kawy i syropu przygotować poncz. W blaszce umieścić połowę biszkopta i nasączyć go połową ponczu, na to wyłożyć masę I, na to wyłożyć drugą część biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem. Na górę wykładamy masę II i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze