Trwa ładowanie...
ddy1ac7

Słonecznikowiec. Posmakuje całej rodzinie

Przepis

- Delikatny wilgotny biszkopt kakaowy, maślana masa krówkowa z chrupiącym słonecznikiem, super delikatny krem z bitej śmietany i mascarpone a na koniec prażony słonecznik w karmelu, jak dla mnie ciasto niebo - zachwyca się Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".

3.5
(26 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Zdjęcie
Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki

Na biszkopt (blaszka 25x30 cm):

  • 8 jajek L
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 2 czubate łyżki dobrego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru (poj. 250 ml)

Na krem I:

  • 300 g masła 82 proc.
  • 510 g gotowej masy kajmakowej

Na krem II:

  • 600 ml śmietanki 30 proc.
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Na posypkę:

  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 4 łyżki mleka
  • 60 g masła 82 proc.
  • 100 g cukru

Na poncz:

  • 250 g mocnej kawy
  • 2 łyżki syropu irish cream
Przepis

Masło, mleko i cukier rozpuścić w garnuszku. Następnie wrzucić do tego słonecznik i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i wylać na blachę wyłożoną papierem, równomiernie rozłożyć słonecznik łyżką. Piec ok. 10 minut w 180 st C, aż słonecznik się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, następnie posiekać słonecznik nożem .

Biszkopt: białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st. C, przez 25 minut, włożyć ciasto do zimnego piekarnika, włączyć tylko dolną grzałkę, po 10 minutach włączyć górę i piec na obu grzałkach bez termoobiegu przez kolejne 15 minut. Biszkopt wystudzić i przeciąć na pół.

Krem I: masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem na puszysto, następnie dodawać po łyżce kajmaku, nadal ubijając. Na koniec dodać 1/3 posiekanego słonecznika.

Krem II: mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kiedy śmietana jest już sztywna, łyżka po łyżce wmiksować mascarpone.

Z kawy i syropu przygotować poncz. W blaszce umieścić połowę biszkopta i nasączyć go połową ponczu, na to wyłożyć masę I, na to wyłożyć drugą część biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem. Na górę wykładamy masę II i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Słonecznikowiec. Posmakuje całej rodzinie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
ddy1ac7

Podziel się opinią

83
22
Share
ddy1ac7
ddy1ac7
ddy1ac7
ddy1ac7
Więcej tematów
ddy1ac7