Trwa ładowanie...
d281es1
08-10-2019 10:36

Słonecznikowiec. Posmakuje całej rodzinie

Przepis

- Delikatny wilgotny biszkopt kakaowy, maślana masa krówkowa z chrupiącym słonecznikiem, super delikatny krem z bitej śmietany i mascarpone a na koniec prażony słonecznik w karmelu, jak dla mnie ciasto niebo - zachwyca się Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".

d281es1
3.5
(27 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki

Na biszkopt (blaszka 25x30 cm):

  • 8 jajek L
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 2 czubate łyżki dobrego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru (poj. 250 ml)

Na krem I:

  • 300 g masła 82 proc.
  • 510 g gotowej masy kajmakowej

Na krem II:

  • 600 ml śmietanki 30 proc.
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Na posypkę:

  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 4 łyżki mleka
  • 60 g masła 82 proc.
  • 100 g cukru

Na poncz:

  • 250 g mocnej kawy
  • 2 łyżki syropu irish cream
Przepis

Masło, mleko i cukier rozpuścić w garnuszku. Następnie wrzucić do tego słonecznik i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i wylać na blachę wyłożoną papierem, równomiernie rozłożyć słonecznik łyżką. Piec ok. 10 minut w 180 st C, aż słonecznik się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, następnie posiekać słonecznik nożem .

Biszkopt: białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st. C, przez 25 minut, włożyć ciasto do zimnego piekarnika, włączyć tylko dolną grzałkę, po 10 minutach włączyć górę i piec na obu grzałkach bez termoobiegu przez kolejne 15 minut. Biszkopt wystudzić i przeciąć na pół.

Krem I: masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem na puszysto, następnie dodawać po łyżce kajmaku, nadal ubijając. Na koniec dodać 1/3 posiekanego słonecznika.

Krem II: mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kiedy śmietana jest już sztywna, łyżka po łyżce wmiksować mascarpone.

Z kawy i syropu przygotować poncz. W blaszce umieścić połowę biszkopta i nasączyć go połową ponczu, na to wyłożyć masę I, na to wyłożyć drugą część biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem. Na górę wykładamy masę II i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Słonecznikowiec. Posmakuje całej rodzinie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

83
22

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d281es1
d281es1
d281es1
d281es1
Więcej tematów
d281es1