Wegańskie klopsiki w tajskim sosie. Podaj na obiad
Kto powiedział, że klopsiki muszą być z mięsa? Kasia, autorka bloga "Kwelka gotuje", proponuje przepyszne klopsiki z fasoli. Sekretem tego dania jest niezwykle aromatyczny sos w azjatyckim stylu. Odważycie się przetestować ten oryginalny przepis?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- 300 g ugotowanej białej fasoli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukinia, 2 marchewki
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 duże pomidory
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- pół mango
- sól, pieprz
- kurkuma
- chilli
- oliwa
- 2 łyżki czarnuszki i sezamu
- 50 ml bulionu
Fasolę zmiksuj z solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Uformuj kuleczki i obtocz w sezamie i czarnuszce. Usmaż na rozgrzanej patelni. W rondlu podsmaż pokrojonego pora. Dodaj posiekane ząbki czosnku, imbir pokrojoną cukinię i chwilę duś. Wlej mleko kokosowe sól i pieprz, kurkumę i chilli. Gotuj ok. 5 min. Dodaj pokrojone pomidory i gotuj jeszcze 3 min. Na koniec dodaj mango i całość zmiksuj. Dopraw do smaku. Klopsiki podawaj z tajskim sosem praz pokrojoną marchewką.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze