Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem
Bardzo lubimy połączenie ryżu, kokosa i mango. W Tajlandii z tych składników przygotowuje się przepyszny deser mango sticky rice, czyli ryż kleisty podany z mleczkiem kokosowym i świeżym, dojrzałym owocem mango. Możesz się z nim spotkać również w trakcie podróży po Kambodży, Laosie, Wietnamie, Indiach i Bangladeszu. Zapewniamy, że zakochasz się w tym połączeniu. Nie poprzestajemy na mango sticky rice. Przygotowujemy ryżowo-kokosowe koktajle, puddingi i desery z dodatkiem soczystego mango. Ten torcik ma konsystencję ciasta budyniowego i delikatny smak kokosa. Zwieńczeniem jest mus z mango przyprawiony mielonym kardamonem, przełamany dodatkiem kwaśnych owoców.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: |
- 1 szklanka (250 ml) białego ryżu
- 2,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego (my użyłyśmy sojowego)
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku (my dodałyśmy 1 łyżeczkę pasty)
- cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 8 łyżek erytrolu)
- 1 dojrzałe mango (ew. mrożone)
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- kwaśne owoce do dekoracji
- olej do wysmarowania tortownicy
- Jedną szklankę ryżu dokładnie przepłucz wodą i przełóż do garnka.
- Zalej 2,5 szklankami napoju roślinnego i gotuj, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie płyn (około 15–20 minut).
- Dodaj mleczko kokosowe, wanilię i posłodź do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając.
- Masę dokładnie zblenduj i przełóż do formy wysmarowanej olejem (my użyłyśmy tortownicy o średnicy 20 cm).
- Po ostygnięciu wstaw ciasto na noc do lodówki.
- Mango zblenduj na mus razem z kardamonem. Jeśli masz ochotę, możesz osłodzić mus do smaku.
- Przed podaniem smaruj serniczek musem. Możesz pozostawić go w płynnej konsystencji lub zagotować z odrobiną agaru, żeby powstała galaretka.
- Udekoruj kwaśnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, wiśnie lub porzeczki.
- Pokrój na porcje ostrym nożem.
Wskazówka:
Do przygotowania tego deseru świetnie sprawdzi się najzwyklejszy biały ryż. Możesz użyć też ryżu jaśminowego, ryżu do sushi lub ryżu kleistego. W zasadzie nada się każda biała odmiana, z wyjątkiem ryżu paraboiled, który nie rozgotuje się w odpowiedni sposób.
Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej "Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz, kochaj"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze