Trwa ładowanie...
d1bjxpi
28-10-2021 10:14

Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem

Przepis

Bardzo lubimy połączenie ryżu, kokosa i mango. W Tajlandii z tych składników przygotowuje się przepyszny deser mango sticky rice, czyli ryż kleisty podany z mleczkiem kokosowym i świeżym, dojrzałym owocem mango. Możesz się z nim spotkać również w trakcie podróży po Kambodży, Laosie, Wietnamie, Indiach i Bangladeszu. Zapewniamy, że zakochasz się w tym połączeniu. Nie poprzestajemy na mango sticky rice. Przygotowujemy ryżowo-kokosowe koktajle, puddingi i desery z dodatkiem soczystego mango. Ten torcik ma konsystencję ciasta budyniowego i delikatny smak kokosa. Zwieńczeniem jest mus z mango przyprawiony mielonym kardamonem, przełamany dodatkiem kwaśnych owoców.

d1bjxpi
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Składniki
  • 1 szklanka (250 ml) białego ryżu
  • 2,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego (my użyłyśmy sojowego)
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku (my dodałyśmy 1 łyżeczkę pasty)
  • cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 8 łyżek erytrolu)
  • 1 dojrzałe mango (ew. mrożone)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • kwaśne owoce do dekoracji
  • olej do wysmarowania tortownicy
Przepis
  • Jedną szklankę ryżu dokładnie przepłucz wodą i przełóż do garnka.
  • Zalej 2,5 szklankami napoju roślinnego i gotuj, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie płyn (około 15–20 minut).
  • Dodaj mleczko kokosowe, wanilię i posłodź do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając.
  • Masę dokładnie zblenduj i przełóż do formy wysmarowanej olejem (my użyłyśmy tortownicy o średnicy 20 cm).
  • Po ostygnięciu wstaw ciasto na noc do lodówki.
  • Mango zblenduj na mus razem z kardamonem. Jeśli masz ochotę, możesz osłodzić mus do smaku.
  • Przed podaniem smaruj serniczek musem. Możesz pozostawić go w płynnej konsystencji lub zagotować z odrobiną agaru, żeby powstała galaretka.
  • Udekoruj kwaśnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, wiśnie lub porzeczki.
  • Pokrój na porcje ostrym nożem.

Wskazówka:
Do przygotowania tego deseru świetnie sprawdzi się najzwyklejszy biały ryż. Możesz użyć też ryżu jaśminowego, ryżu do sushi lub ryżu kleistego. W zasadzie nada się każda biała odmiana, z wyjątkiem ryżu paraboiled, który nie rozgotuje się w odpowiedni sposób.

Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej "Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz, kochaj"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj