ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr

Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Przepis

Proste w przygotowaniu ciasto z budyniem i rabarbarem. Jego zaletą jest nie tylko kruchy spód, ale też wyczuwalna nuta wanilii.

Trwa ładowanie...
ycipk-2v9azr
Zdjęcie www.malacukierenka.pl
Podziel się
Składniki

Kruche ciasto:
500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
32g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
250g schłodzonego masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.

Nadzienie:
1 l mleka
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
400-430 g rabarbaru, pokrojonego na kawałeczki
skórka starta z 1/2 cytryny

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

ycipk-2v9azr
Przepis

Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, jajko, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części - jedną trochę większą od drugiej. Wykonanie wideo dostępne TUTAJ.

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją większym kawałkiem ciasta i wstawić do lodówki na około 40 minut. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki.

Nadzienie:
Budynie razem z mąką ziemniaczaną rozmieszać w około 250 ml mleka. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie z mąką i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być ciepły, ale nie gorący. Do ciepłego budyniu dodać pokrojony rabarbar, skórkę z cytryny i wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać. Schłodzone ciasto z lodówki pokruszyć i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: słodkie wypieki z truskawkami i kremem waniliowym

ycipk-2v9azr
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr