Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Proste w przygotowaniu ciasto z budyniem i rabarbarem. Jego zaletą jest nie tylko kruchy spód, ale też wyczuwalna nuta wanilii.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Kruche ciasto:
500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
32g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
250g schłodzonego masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.
Nadzienie:
1 l mleka
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
400-430 g rabarbaru, pokrojonego na kawałeczki
skórka starta z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, jajko, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części - jedną trochę większą od drugiej. Wykonanie wideo dostępne TUTAJ.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją większym kawałkiem ciasta i wstawić do lodówki na około 40 minut. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki.
Nadzienie:
Budynie razem z mąką ziemniaczaną rozmieszać w około 250 ml mleka. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie z mąką i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być ciepły, ale nie gorący. Do ciepłego budyniu dodać pokrojony rabarbar, skórkę z cytryny i wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać. Schłodzone ciasto z lodówki pokruszyć i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: słodkie wypieki z truskawkami i kremem waniliowym
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze