Trwa ładowanie...
d3zrlz5
11-11-2019 10:24

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z dwunastu potraw, które powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Najlepiej smakują podsmażone na złoty kolor w towarzystwie czerwonego barszczyku. Z podanych niżej proporcji wyjdzie ok. 60 pysznych pierożków.

d3zrlz5
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki

Farsz:

  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 30 dkg grzybów suszonych (można więcej, a jeśli mamy mało, można pomieszać z ugotowanymi i posiekanymi pieczarkami)
  • pół kostki smalcu (ewentualnie olej
  • 3-4 duże cebule
  • sól pieprz

Ciasto:

  • ok. 1.5 kg mąki
  • 1-2 jaja
  • przegotowana woda
Przepis

Przyrządzenie: kapustę płuczemy (jak do bigosu), żeby nie była za kwaśna i gotujemy na średnio miękko. Grzyby zalewamy przegotowaną, gorącą wodą, żeby namiękły. Jeśli są zanieczyszczone, to dodatkowo płuczemy. Ugotowaną kapustę należy ostudzić i dobrze odcisnąć z niej wodę, grzyby odcedzić. Oba składniki mielimy w maszynce na grubych oczkach, bądź porcjami siekamy nożem i razem mieszamy.Dodajemy zeszkloną na smalcu cebulę oraz sól i pieprz do smaku i wszystko razem dobrze mieszamy. Farsz powinien dać się łatwo nakładać łyżeczką i być spójny. Jeśli wciąż jest sypki, dodajemy więcej tłuszczu.

Wyrabiamy ciasto na pierogi, tak aby dało się łatwo wałkować. Wykrawamy kawałek i wałkujemy na grubość 3-4mm. Wykrawamy dużym kubkiem krążki, łyżeczką nakładamy farsz tak, aby pierogi były dobrze wypełnione.

Zlepiamy brzegi palcami; jeśli nie umiemy zrobić "falbanki" możemy posłużyć się widelcem, odciskając ząbki, aby brzegi dobrze były złączone. Mniej wprawieni mogą użyć maszynki do pierogów, ale będą one mniejsze.
Pierogi rzucamy na osoloną wrzącą wodę, po wypłynięciu gotujemy ok. 3 minuty. Nadają się do spożycia od razu, ale najlepiej smakują obsmażane na patelni, podane z czerwonym barszczykiem. Smacznego!

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Pierogi z kapustą i grzybami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
Więcej tematów
d3zrlz5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj