Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z dwunastu potraw, które powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Najlepiej smakują podsmażone na złoty kolor w towarzystwie czerwonego barszczyku. Z podanych niżej proporcji wyjdzie ok. 60 pysznych pierożków.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Farsz:
- 3 kg kapusty kiszonej
- 30 dkg grzybów suszonych (można więcej, a jeśli mamy mało, można pomieszać z ugotowanymi i posiekanymi pieczarkami)
- pół kostki smalcu (ewentualnie olej
- 3-4 duże cebule
- sól pieprz
Ciasto:
- ok. 1.5 kg mąki
- 1-2 jaja
- przegotowana woda
Przyrządzenie: kapustę płuczemy (jak do bigosu), żeby nie była za kwaśna i gotujemy na średnio miękko. Grzyby zalewamy przegotowaną, gorącą wodą, żeby namiękły. Jeśli są zanieczyszczone, to dodatkowo płuczemy. Ugotowaną kapustę należy ostudzić i dobrze odcisnąć z niej wodę, grzyby odcedzić. Oba składniki mielimy w maszynce na grubych oczkach, bądź porcjami siekamy nożem i razem mieszamy.Dodajemy zeszkloną na smalcu cebulę oraz sól i pieprz do smaku i wszystko razem dobrze mieszamy. Farsz powinien dać się łatwo nakładać łyżeczką i być spójny. Jeśli wciąż jest sypki, dodajemy więcej tłuszczu.
Wyrabiamy ciasto na pierogi, tak aby dało się łatwo wałkować. Wykrawamy kawałek i wałkujemy na grubość 3-4mm. Wykrawamy dużym kubkiem krążki, łyżeczką nakładamy farsz tak, aby pierogi były dobrze wypełnione.
Zlepiamy brzegi palcami; jeśli nie umiemy zrobić "falbanki" możemy posłużyć się widelcem, odciskając ząbki, aby brzegi dobrze były złączone. Mniej wprawieni mogą użyć maszynki do pierogów, ale będą one mniejsze.
Pierogi rzucamy na osoloną wrzącą wodę, po wypłynięciu gotujemy ok. 3 minuty. Nadają się do spożycia od razu, ale najlepiej smakują obsmażane na patelni, podane z czerwonym barszczykiem. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze