Trwa ładowanie...
d3n2ec1
d3n2ec1

Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna i łatwa w przygotowaniu

Przepis

Pieczeń rzymska z jajkiem to idealna propozycja na wielkanocny stół. Robi się ją bardzo szybko. W wersji na ciepło sprawdzi się jakio danie obiadowe. Natomiast na zimno z powodzeniem zastąpi wędlinę, a do tego pięknie się prezentuje.

3.3
(6 głosów)
Oceń:
d3n2ec1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna i łatwa w przygotowaniu
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna i łatwa w przygotowaniu
Składniki
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • cebula,
  • czerstwa kajzerka,
  • łyżka oleju,
  • jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki,
  • sól i pieprz,
  • 4 jajka ugotowane na twardo (do nadzienia).
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta,
  • masło.
Przepis

Kajzerkę namocz i mocno odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wymieszaj z przyprawami, jajkiem i kajzerką. Dodaj przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wyrabiaj masę przez chwilę dłońmi zwilżonymi wodą. Formę o wymiarach 20cmx7cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż połowę masy do foremki. Obrane, ugotowane jajka ułóż na mięsie jedno za drugim. Przykryj je resztą mięsnej masy. Wyrównaj. Wierzch posyp delikatnie tartą bułką. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz przez ok. 50–60 min. Po upieczeniu odlej powstały w trakcie pieczenia płyn. Pieczeń podawaj na ciepło w towarzystwie ziemniaków i surówki lub na zimno do kanapek. Smacznego!

Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna i łatwa w przygotowaniu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3n2ec1

Podziel się opinią

16
1
Share
d3n2ec1
d3n2ec1

d3n2ec1
d3n2ec1
d3n2ec1