Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna i łatwa w przygotowaniu
Pieczeń rzymska z jajkiem to idealna propozycja na wielkanocny stół. Robi się ją bardzo szybko. W wersji na ciepło sprawdzi się jakio danie obiadowe. Natomiast na zimno z powodzeniem zastąpi wędlinę, a do tego pięknie się prezentuje.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- cebula,
- czerstwa kajzerka,
- łyżka oleju,
- jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka majeranku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki,
- sól i pieprz,
- 4 jajka ugotowane na twardo (do nadzienia).
- Dodatkowo:
- bułka tarta,
- masło.
Kajzerkę namocz i mocno odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wymieszaj z przyprawami, jajkiem i kajzerką. Dodaj przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wyrabiaj masę przez chwilę dłońmi zwilżonymi wodą. Formę o wymiarach 20cmx7cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż połowę masy do foremki. Obrane, ugotowane jajka ułóż na mięsie jedno za drugim. Przykryj je resztą mięsnej masy. Wyrównaj. Wierzch posyp delikatnie tartą bułką. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz przez ok. 50–60 min. Po upieczeniu odlej powstały w trakcie pieczenia płyn. Pieczeń podawaj na ciepło w towarzystwie ziemniaków i surówki lub na zimno do kanapek. Smacznego!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze