Trwa ładowanie...
d2cnfso
27-09-2017 09:09

Jabłkowe ciasto na jesienny podwieczorek. Kusi wyglądem i smakiem

Przepis

Podpiekane jabłka i perfekcyjne kruche ciasto - taki duet na deser to wymarzone połączenie. Wypiek idealnie sprawdzi się na jesienny podwieczorek. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d2cnfso
4.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.kuchennymidrzwiami.pl
Źródło: www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki

Na kruche ciasto:

  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 1 jajko
  • 600 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka masła

Pieczone antonówki:

  • 1,5 kg obranych i wypestkowanych antonówek
  • 100 g miodu akacjowego
  • 2 gałązki tymianku
Przepis

Śmietanę roztrzepujemy z jajkiem. Na blat wysypujemy mąkę, cukier, pokrojone chłodne masło i wlewamy śmietanę z jajkiem. Wszystko siekamy nożem. Zlepiamy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.

Antonówki kroimy na kawałki i układamy w formie do zapiekania. Dodajemy tymianek i polewamy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na średni poziom i pieczemy, aż będą miękkie, przez ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły.

Z lodówki wyjmujemy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną zamrażamy na następny raz. Drugą część dzielimy znowu na pół i rozwałkowujemy dwa placki o średnicy większej niż forma, w której będziemy piec ciasto. Jeden placek wykładamy na formę, zostawiając zapas na brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy cienką warstwą tartej bułki. Rozprowadzamy pieczone jabłka. Teraz nakładamy drugi placek i zlepiamy brzegi razem z pierwszym. Na środku robimy otwór lub wcześniej odciskamy wzór za pomocą szablonu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy, aż ciasto dobrze się zrumieni, przez ok. 40-50 minut. Wyjmujemy formę z ciastem z pieca. Zostawiamy, aby przestygło i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz także: bułeczki ze śliwką i kruszonką
src="https://d.wpimg.pl/1729516524--918335721/bul.jpg"/>

Polecamy wideo: racuchy jak u babci
1987307

Jabłkowe ciasto na jesienny podwieczorek. Kusi wyglądem i smakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj