Jabłkowe ciasto na jesienny podwieczorek. Kusi wyglądem i smakiem
Podpiekane jabłka i perfekcyjne kruche ciasto - taki duet na deser to wymarzone połączenie. Wypiek idealnie sprawdzi się na jesienny podwieczorek. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Na kruche ciasto:
- 1 szklanka śmietany 18 proc.
- 1 jajko
- 600 g mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1 kostka masła
Pieczone antonówki:
- 1,5 kg obranych i wypestkowanych antonówek
- 100 g miodu akacjowego
- 2 gałązki tymianku
Śmietanę roztrzepujemy z jajkiem. Na blat wysypujemy mąkę, cukier, pokrojone chłodne masło i wlewamy śmietanę z jajkiem. Wszystko siekamy nożem. Zlepiamy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Antonówki kroimy na kawałki i układamy w formie do zapiekania. Dodajemy tymianek i polewamy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na średni poziom i pieczemy, aż będą miękkie, przez ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły.
Z lodówki wyjmujemy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną zamrażamy na następny raz. Drugą część dzielimy znowu na pół i rozwałkowujemy dwa placki o średnicy większej niż forma, w której będziemy piec ciasto. Jeden placek wykładamy na formę, zostawiając zapas na brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy cienką warstwą tartej bułki. Rozprowadzamy pieczone jabłka. Teraz nakładamy drugi placek i zlepiamy brzegi razem z pierwszym. Na środku robimy otwór lub wcześniej odciskamy wzór za pomocą szablonu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy, aż ciasto dobrze się zrumieni, przez ok. 40-50 minut. Wyjmujemy formę z ciastem z pieca. Zostawiamy, aby przestygło i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz także: bułeczki ze śliwką i kruszonką
src="https://d.wpimg.pl/1729516524--918335721/bul.jpg"/>
Polecamy wideo: racuchy jak u babci
1987307
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze