Trwa ładowanie...
dlfhwbn
dlfhwbn

Domowe naleśniki z serem i borówkami

Przepis

Naleśniki z serem i borówkami to idealna propozycja nie tylko dla naleśnikożerców. - Uwielbiam je obsmażać na maśle i jeść póki są ciepłe - pisze Diana, autorka bloga "Di bloguje".

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Domowe naleśniki z serem i borówkami
Di bloguje
Składniki

Placki naleśnikowe:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej (ew. mniej)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju/roztopionego masła

Nadzienie:

  • 200 g twarogu (użyłam półtłustego)
  • 1 żółtko (opcjonalnie)
  • 1-1,5 łyżki cukru/ksylitolu (do smaku)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki śmietany/jogurtu
  • około 100 g borówek

*Ponadto: *

  • masło do smażenia
  • śmietana/jogurt naturalny
  • borówki
  • cukier/ksylitol do posypania
Przepis
  • Roztrzepane jajko należy wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
  • Następnie wsypać mąkę i cukier/ksylitol z cukrem waniliowym.
  • Po ponownym rozmieszaniu dodać olej/roztopione masło i delikatnie rozprowadzić go/je za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni).
  • Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.
  • Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
  • Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
  • Twaróg połączyć z cukrem/ksylitolem, cukrem waniliowym, śmietaną/jogurtem oraz opcjonalnie żółtkiem.
  • Na każdym z placków położyć twarożek i borówki.
  • Naleśniki dowolnie zwinąć oraz obsmażyć na maśle.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
Domowe naleśniki z serem i borówkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
dlfhwbn
dlfhwbn
dlfhwbn
dlfhwbn
Więcej tematów
dlfhwbn