Przepis na naleśniki z jagodami i mascarpone. Idealny letni obiad
Sezon na jagody w pełni. Warto więc czerpać z niego jak najwięcej. Co powiecie na naleśniki z jagodami i mascarpone? To kwintesencja letnich smaków. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Naleśniki:
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej bio
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 250 ml pełnego mleka
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Nadzienie:
- 400 g jagód leśnych
- 2 łyżki miodu akacjowego
- 200 g mascarpone
- 2 czubate łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka cukru z wanilią bio
- Jajka, mąkę, masło i szczyptę soli łączymy w jednolitą masę, aby nie było grudek mąki. Wlewamy mleko cienkim strumieniem i miksujemy.
- Przykrywamy naczynie z ciastem folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Do rondelka wkładamy miód i wsypujemy opłukane jagody. Podgrzewamy na małym ogniu aż jagody puszczą sok. Gotujemy jeszcze 3 minuty i wyłączamy grzanie. Odstawiamy.
- Śmietanę i cukier umieszczamy w kielichu blendera. MIksujemy aż powstanie puszysta masa i dodajemy mascarpone. MIksujemy razem i odstawiamy.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką ( u mnie średnica 20 cm) rozgrzewamy na średnim ogniu. Smarujemy cieniutką warstwą masła klarowanego i partiami wlewamy ciasto.
- Manewrujemy patelnią, aby przykryć jej powierzchnię cienką warstwą ciasta. Smażymy przez 2 do 3 minut, aż naleśnik nabierze złotobrązowego koloru, a następnie odwracamy go szpatułką i smażymy po drugiej stronie przez jeszcze jedną minutę.
- Odkładamy na podgrzany talerz i smażymy kolejne. Powinno być 8 naleśników.
- Na każdym rozkładamy mascarpone i polewamy łyżką jagód razem z soem, zwijamy w rulon lub w kopertę. Podajemy polewając jagodami i sosem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze