Trwa ładowanie...
d1w273c

Naleśniki z ziemniaków. Smaczny sposób na wykorzystanie resztek z obiadu

Przepis

Ziemniaczane purée świetnie się nadaje do zrobienia klusek śląskich, kopytek czy kotletów ziemniaczanych, a także... naleśników. Ten intrygujący przepis zyskuje coraz większe rzesze fanów. Nic dziwnego – naleśniki ziemniaczane są sycące i pyszne.

1.9
(22 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 0,5 kg ugotowanych i rozgniecionych praską ziemniaków
  • 15 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
Przepis
  • Do ziemniaków dodać jajka, mleko, przyprawy, roztopione masło oraz mąkę. Wymieszać dokładnie – najlepiej użyć do tego miksera. Ciasto powinno być gładkie i dość gęste.
  • Rozgrzać patelnię, nasmarować ją ręcznikiem zamoczonym w oleju i wylewać porcje ciasta. Powinny być nieco grubsze niż klasyczne naleśniki.
  • Smażyć z obu stron na średnim ogniu i podawać od razu z sosem pieczarkowym lub odkładać i faszerować pieczarkami lub kapustą z grzybami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Naleśniki z ziemniaków. Smaczny sposób na wykorzystanie resztek z obiadu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1w273c

Podziel się opinią

28
8
Share
d1w273c
d1w273c
d1w273c
d1w273c
Więcej tematów
d1w273c