Naleśniki z ziemniaków. Smaczny sposób na wykorzystanie resztek z obiadu
Ziemniaczane purée świetnie się nadaje do zrobienia klusek śląskich, kopytek czy kotletów ziemniaczanych, a także... naleśników. Ten intrygujący przepis zyskuje coraz większe rzesze fanów. Nic dziwnego – naleśniki ziemniaczane są sycące i pyszne.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 0,5 kg ugotowanych i rozgniecionych praską ziemniaków
- 15 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Przepis
- Do ziemniaków dodać jajka, mleko, przyprawy, roztopione masło oraz mąkę. Wymieszać dokładnie – najlepiej użyć do tego miksera. Ciasto powinno być gładkie i dość gęste.
- Rozgrzać patelnię, nasmarować ją ręcznikiem zamoczonym w oleju i wylewać porcje ciasta. Powinny być nieco grubsze niż klasyczne naleśniki.
- Smażyć z obu stron na średnim ogniu i podawać od razu z sosem pieczarkowym lub odkładać i faszerować pieczarkami lub kapustą z grzybami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl