Trwa ładowanie...
dspzfjx
dspzfjx

Cytrynowe risotto z krewetkami

Przepis

Klasyczne włoskie danie w nowej odsłonie. Aromatyczne i kremowe ristotto to doskonały pomysł na letni obiad.

2.8
(6 głosów)
Oceń:
dspzfjx
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Cytrynowe risotto z krewetkami
Materiały prasowe
Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 por,
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 100 g twardego żółtego sera,
  • 200 g ryżu arborio,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 12 surowych i oczyszczonych krewetek,
  • sok z cytryny,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól i pieprz.
Przepis

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło, podgrzewamy. Wrzucamy pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz skórkę z cytryny, smażymy ok. 5 minut. Wsypujmy ryż, zalewamy bulionem, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 25 minutach wrzucamy krewetki i pieczemy ok. 5 minut. Wyciągamy, dodajemy starty drobno ser oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorące!

Przepis poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko" i uczestniczka V edycji programu "Masterchef Polska".

dspzfjx
Cytrynowe risotto z krewetkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
3
Share
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx