Cytrynowe risotto z krewetkami
Klasyczne włoskie danie w nowej odsłonie. Aromatyczne i kremowe ristotto to doskonały pomysł na letni obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- 1 por,
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
- 100 g twardego żółtego sera,
- 200 g ryżu arborio,
- 700 ml bulionu warzywnego,
- 12 surowych i oczyszczonych krewetek,
- sok z cytryny,
- świeża natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło, podgrzewamy. Wrzucamy pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz skórkę z cytryny, smażymy ok. 5 minut. Wsypujmy ryż, zalewamy bulionem, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 25 minutach wrzucamy krewetki i pieczemy ok. 5 minut. Wyciągamy, dodajemy starty drobno ser oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorące!
Przepis poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko" i uczestniczka V edycji programu "Masterchef Polska".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze