Kremowe risotto z grzybami leśnymi. Przepis na pyszny obiad
Aromatyczne i kremowe risotto z grzybami leśnymi i świeżymi ziołami zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. pamiętajcie, by do risotto użyć odpowiedniej odmiany ryżu. Przepis z bloga bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 150 g ryżu do risotto - arborio
- 1 cebula czosnkowa
- 300 g oczyszczonych grzybów leśnych (prawdziwki, borowiki)
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 25 g startego sera grana padano
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- 1/3 łyżeczki kminku mielonego
Świeże zioła:
- pęczek zielonej pietruszki
- 3 listki lubczyku
- koperek
- Potrzebujemy dwie patelnie i jeden rondelek na bulion.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze, różnej wielkości kawałki.
- Na jednej z patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, szklimy na niej cebulę, następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy.
- Na drugiej patelni (równocześnie) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wsypujemy ryż i mieszamy. Każde ziarenko powinno być obtoczone w oliwie, lekko podsmażone stanie się szkliste.
- W rondelku podgrzewany bulion i cały czas trzymamy na wolnym ogniu.
- Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy.
- Bulion dolewamy stopniowo, chochelka po chochelce.
- Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy kminek, podsmażone grzyby z cebulą (za pomocą łopatki zgarniamy z patelni pozostałą oliwę).
- Mieszamy i nadal dolewamy bulion, cały czas mieszając, do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji.
- Na samym końcu dodajemy posiekane drobno zioła, koperek, lubczyk, pietruszkę, doprawiamy pieprzem do smaku i mieszamy.
- Zdejmujemy z ognia, posypujemy drobno startym serem i delikatnie mieszamy.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze