Trwa ładowanie...
d36xqd5
13-08-2020 09:30

Kremowe risotto z grzybami leśnymi. Przepis na pyszny obiad

Przepis

Aromatyczne i kremowe risotto z grzybami leśnymi i świeżymi ziołami zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. pamiętajcie, by do risotto użyć odpowiedniej odmiany ryżu. Przepis z bloga bloga "Moniki smakołyki".

d36xqd5
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • 150 g ryżu do risotto - arborio
  • 1 cebula czosnkowa
  • 300 g oczyszczonych grzybów leśnych (prawdziwki, borowiki)
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 25 g startego sera grana padano
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego

Świeże zioła:

  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3 listki lubczyku
  • koperek
Przepis
  • Potrzebujemy dwie patelnie i jeden rondelek na bulion.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze, różnej wielkości kawałki.
  • Na jednej z patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, szklimy na niej cebulę, następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy.
  • Na drugiej patelni (równocześnie) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wsypujemy ryż i mieszamy. Każde ziarenko powinno być obtoczone w oliwie, lekko podsmażone stanie się szkliste.
  • W rondelku podgrzewany bulion i cały czas trzymamy na wolnym ogniu.
  • Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy.
  • Bulion dolewamy stopniowo, chochelka po chochelce.
  • Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy kminek, podsmażone grzyby z cebulą (za pomocą łopatki zgarniamy z patelni pozostałą oliwę).
  • Mieszamy i nadal dolewamy bulion, cały czas mieszając, do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji.
  • Na samym końcu dodajemy posiekane drobno zioła, koperek, lubczyk, pietruszkę, doprawiamy pieprzem do smaku i mieszamy.
  • Zdejmujemy z ognia, posypujemy drobno startym serem i delikatnie mieszamy.
Kremowe risotto z grzybami leśnymi. Przepis na pyszny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36xqd5
d36xqd5
d36xqd5
d36xqd5
Więcej tematów
d36xqd5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj