Kremowe risotto z grzybami leśnymi. Przepis na pyszny obiad

Aromatyczne i kremowe risotto z grzybami leśnymi i świeżymi ziołami zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. pamiętajcie, by do risotto użyć odpowiedniej odmiany ryżu. Przepis z bloga bloga "Moniki smakołyki".

Kremowe risotto z grzybami leśnymi. Przepis na pyszny obiadKremowe risotto z grzybami leśnymi. Przepis na pyszny obiad
Monika Lemko

Składniki

  • 150 g ryżu do risotto - arborio
  • 1 cebula czosnkowa
  • 300 g oczyszczonych grzybów leśnych (prawdziwki, borowiki)
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 25 g startego sera grana padano
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego

Świeże zioła:

  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3 listki lubczyku
  • koperek

Przepis

  • Potrzebujemy dwie patelnie i jeden rondelek na bulion.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze, różnej wielkości kawałki.
  • Na jednej z patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, szklimy na niej cebulę, następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy.
  • Na drugiej patelni (równocześnie) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wsypujemy ryż i mieszamy. Każde ziarenko powinno być obtoczone w oliwie, lekko podsmażone stanie się szkliste.
  • W rondelku podgrzewany bulion i cały czas trzymamy na wolnym ogniu.
  • Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy.
  • Bulion dolewamy stopniowo, chochelka po chochelce.
  • Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy kminek, podsmażone grzyby z cebulą (za pomocą łopatki zgarniamy z patelni pozostałą oliwę).
  • Mieszamy i nadal dolewamy bulion, cały czas mieszając, do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji.
  • Na samym końcu dodajemy posiekane drobno zioła, koperek, lubczyk, pietruszkę, doprawiamy pieprzem do smaku i mieszamy.
  • Zdejmujemy z ognia, posypujemy drobno startym serem i delikatnie mieszamy.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości