Ciasto czekoladowe z bakłażanem i wiśniami. Hit wśród warzywnych wypieków
Ciasta z warzywami to hit ostatnich lat. Nietypowy dodatek nie jest wyczuwalny, ale wzbogaca skład wypieku. Ciasto czekoladowe z bakłażanem na podwieczorek prosto z bloga "Ugotowane pozamiatane".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- szklanka mąki
- pół szklanki mąki migdałowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
- puszka pasty z pieczonego bakłażana lub mały upieczony w piekarniku bakłażan
- pół szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 garście mrożonych wiśni bez pestek (lub świeżych wydrylowanych)
- keksówka podsypana olejem i mąką
- garstka płatków migdałów do posypania keksówki
- kilka kandyzowanych wiśni do dekoracji (opcjonalnie)
Wymieszać suche składniki, dodać pastę z bakłażana, olej, jajka i wymieszać na gładką masę. Dodać wiśnie i wymieszać raz jeszcze. Na dno keksówki wsypać płatki migdałów i przełożyć ciasto. Piec 40 minut w 180 stopniach (góra-dół). Przed podaniem udekorować kandyzowanymi wiśniami.
Zobacz także: zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem
src="https://d.wpimg.pl/1968221311--1116422267/zapiek.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze