Trwa ładowanie...
d21h4ui

Ciasto czekoladowe z bakłażanem i wiśniami. Hit wśród warzywnych wypieków

Przepis

Ciasta z warzywami to hit ostatnich lat. Nietypowy dodatek nie jest wyczuwalny, ale wzbogaca skład wypieku. Ciasto czekoladowe z bakłażanem na podwieczorek prosto z bloga "Ugotowane pozamiatane".

5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.ugotowanepozamiatane.pl
Źródło: www.ugotowanepozamiatane.pl
Składniki
  • szklanka mąki
  • pół szklanki mąki migdałowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
  • puszka pasty z pieczonego bakłażana lub mały upieczony w piekarniku bakłażan
  • pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 garście mrożonych wiśni bez pestek (lub świeżych wydrylowanych)
  • keksówka podsypana olejem i mąką
  • garstka płatków migdałów do posypania keksówki
  • kilka kandyzowanych wiśni do dekoracji (opcjonalnie)
Przepis

Wymieszać suche składniki, dodać pastę z bakłażana, olej, jajka i wymieszać na gładką masę. Dodać wiśnie i wymieszać raz jeszcze. Na dno keksówki wsypać płatki migdałów i przełożyć ciasto. Piec 40 minut w 180 stopniach (góra-dół). Przed podaniem udekorować kandyzowanymi wiśniami.
Zobacz także: zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem

Ciasto czekoladowe z bakłażanem i wiśniami. Hit wśród warzywnych wypieków
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d21h4ui

Podziel się opinią

2
Share
d21h4ui
d21h4ui
d21h4ui
d21h4ui
Więcej tematów
d21h4ui