Trwa ładowanie...
d1iat6t
d1iat6t

Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą

Przepis

Domowych wypieków nie są w stanie zastąpić żadne słodycze, nawet te z najlepszej cukierni. Poza tym, przygotowując te ciasteczka w domu, mamy pewność, jakich składników używamy.

4.3
(4 głosy)
Oceń:
d1iat6t
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą
123
Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą
Składniki
  • 150 g mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 150 g drażetek białej czekolady lub wiórki białej czekolady starte na tarce
Przepis

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Miksujemy z masłem i dwoma rodzajami cukru. Dodajemy jajko i wanilię. Delikatnie mieszając dodajemy białą czekoladę i żurawinę. Wstawiamy ciasto do zamrażalnika na 10-15 minut. Łyżką formujemy z ciasta małe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut (do momentu, gdy ciasteczka staną się złociste).

Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1iat6t

Podziel się opinią

Share
d1iat6t
d1iat6t

d1iat6t
d1iat6t
d1iat6t