Trwa ładowanie...
d3ijb85

Gofry z owocami sezonowymi

Przepis

Trudno wyobrazić sobie lepszy letni deser niż gofry. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Jak przygotować pyszne gofry dla malucha? Oto przepis.

d3ijb85
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sezonowe owoce
Przepis
  • Jajko dokładnie umyć i zalać wrzątkiem na 5 sekund. Wybić do metalowej miseczki i rozbełtać.
  • Płatki owsiane zmielić w blenderze na mąkę. Połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  • Do sypkich składników dodać jajko, mleko i olej.
  • Wszystko energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej, lejącej się konsystencji. Jeżeli ciasto będzie za gęste, można dodać więcej mleka.
  • Gofry piec przez około 3–3½ minuty lub według instrukcji dołączonej do gofrownicy.
  • Podawać z pokrojonymi owocami sezonowymi.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej "Metoda żywieniowa BLW. Daj dziecku wybór"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Gofry z owocami sezonowymi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
Więcej tematów
d3ijb85