Gofry z owocami sezonowymi
Trudno wyobrazić sobie lepszy letni deser niż gofry. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Jak przygotować pyszne gofry dla malucha? Oto przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Okazja: |
- 1 jajko
- 1 szklanka płatków owsianych
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sezonowe owoce
- Jajko dokładnie umyć i zalać wrzątkiem na 5 sekund. Wybić do metalowej miseczki i rozbełtać.
- Płatki owsiane zmielić w blenderze na mąkę. Połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Do sypkich składników dodać jajko, mleko i olej.
- Wszystko energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej, lejącej się konsystencji. Jeżeli ciasto będzie za gęste, można dodać więcej mleka.
- Gofry piec przez około 3–3½ minuty lub według instrukcji dołączonej do gofrownicy.
- Podawać z pokrojonymi owocami sezonowymi.
Przepis pochodzi z książki Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej "Metoda żywieniowa BLW. Daj dziecku wybór"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze