Briami - grecka zapiekanka warzywna. Uczta dla podniebienia
Briami to tradycyjna grecka zapiekanka pełna pysznych, świeżych warzyw. Do tego aromatyczne zioła i ser feta. Przepis na briami jest banalnie prosty. Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- cukinia zielona - 0,5 sztuki
- kabaczek - 0,5 sztuki
- pomidory małe - 7 sztuk
- ziemniaki - 3 sztuki
- marchewka większa - 1 sztuka
- fasolka szparagowa żółta - 100 g
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- oregano suszone - 1 łyżka
- czosnek - 2 ząbki
- ser żółty lub ser feta - 50 g
- listki świeżej bazylii - 5 łyżek
- sól i pieprz (do smaku)
- Lekko podgotowujemy umytą fasolkę szparagową.
- Resztę warzyw myjemy, osuszamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy.
- Cukinię i kabaczka kroimy w plastry ok. pół centymetra. Tak samo kroimy obrane ziemniaki. Natomiast obraną marchewkę kroimy na cieńsze plasterki.
- Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę.Kroimy na ćwiartki.
- W naczyniu żaroodpornym układamy wszystkie warzywa. Polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonym oregano.
- Pieczemy w piekarniku około 70 minut w 200 stopniach pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, odkrywamy naczynie, posypujemy posiekanymi ząbkami czosnku i startym żółtym serem lub serem feta - zapiekamy 5 minut bez przykrycia - do lekkiego zrumienienia.
- Podajemy briami posypane świeżą bazylią (dobrze smakuje również z natką zielonej pietruszki).
Zamiast kabaczka możemy użyć bakłażana.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze