Trwa ładowanie...
d1w40yr
20-11-2020 13:19

Domowy gyros z kurczaka

Przepis

Nie ma jak domowy gyros. Dobrze doprawione mięso, pyszny sos i góra frytek lub pita. - Mięso z kurczak możesz zamienić na indyka, a podudzia na piersi. Będzie mniej kalorycznie, jednak moim zdaniem gyros wychodzi wtedy bardziej suchy - radzi Jan Kuroń w książce "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich".

d1w40yr
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 1 kg podudzi z kurczaka bez kości

Marynata:

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oregano

Tzatziki:

  • 2 ogórki szklarniowe pozbawione nasion (lub 6 gruntowych)
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • pęczek koperku (posiekany drobno)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • patyczki do szaszłyków, wcześniej namoczone min. 30 minut w wodzie albo długi szpikulec na szaszłyk
Przepis
  • Podudzia za pomocą tłuczka rozbij na grubość 1 cm.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Włóż mięso do miski i zmieszaj tak, aby marynata pokryła je z każdej strony. Zostaw na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
  • Wyjmij zamarynowane mięso i nadziewaj na szpikulec, zawijając je w harmonijkę tak, aby stworzyło jednolitą, zbitą masę o podobnej grubości.
  • Wyłóż mięso na kratkę w piekarniku, podstaw naczynie, aby cieknący tłuszcz nie ubrudził piekarnika. Piecz ok. 90 minut, co 15 minut obracając o ¼ obrotu. Po tym czasie wyjmij mięso i za pomocą ostrego noża odkrawaj cienkie plastry.
  • Utrzyj obrane ogórki na tarce o dużych oczkach, posyp szczyptą soli, dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie puszczą sok. Odlej go. Dodaj jogurt, wymieszaj, a następnie wkomponuj pozostałe składniki – czosnek, koperek i czarny pieprz.
  • Gyros serwuj z frytkami lub w picie z warzywami. W obu przypadkach świetnie pasuje do potrawy sos tzatziki.

Więcej pyszności znajdziecie w książce Anety i Jana Kuroniów "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich"

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowy gyros z kurczaka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj