Domowy gyros z kurczaka
Nie ma jak domowy gyros. Dobrze doprawione mięso, pyszny sos i góra frytek lub pita. - Mięso z kurczak możesz zamienić na indyka, a podudzia na piersi. Będzie mniej kalorycznie, jednak moim zdaniem gyros wychodzi wtedy bardziej suchy - radzi Jan Kuroń w książce "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg podudzi z kurczaka bez kości
Marynata:
Tzatziki:
- 2 ogórki szklarniowe pozbawione nasion (lub 6 gruntowych)
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- pęczek koperku (posiekany drobno)
- 1/3 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
- patyczki do szaszłyków, wcześniej namoczone min. 30 minut w wodzie albo długi szpikulec na szaszłyk
Przepis
- Podudzia za pomocą tłuczka rozbij na grubość 1 cm.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Włóż mięso do miski i zmieszaj tak, aby marynata pokryła je z każdej strony. Zostaw na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Wyjmij zamarynowane mięso i nadziewaj na szpikulec, zawijając je w harmonijkę tak, aby stworzyło jednolitą, zbitą masę o podobnej grubości.
- Wyłóż mięso na kratkę w piekarniku, podstaw naczynie, aby cieknący tłuszcz nie ubrudził piekarnika. Piecz ok. 90 minut, co 15 minut obracając o ¼ obrotu. Po tym czasie wyjmij mięso i za pomocą ostrego noża odkrawaj cienkie plastry.
- Utrzyj obrane ogórki na tarce o dużych oczkach, posyp szczyptą soli, dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie puszczą sok. Odlej go. Dodaj jogurt, wymieszaj, a następnie wkomponuj pozostałe składniki – czosnek, koperek i czarny pieprz.
- Gyros serwuj z frytkami lub w picie z warzywami. W obu przypadkach świetnie pasuje do potrawy sos tzatziki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl