Domowy gyros z kurczaka

Nie ma jak domowy gyros. Dobrze doprawione mięso, pyszny sos i góra frytek lub pita. - Mięso z kurczak możesz zamienić na indyka, a podudzia na piersi. Będzie mniej kalorycznie, jednak moim zdaniem gyros wychodzi wtedy bardziej suchy - radzi Jan Kuroń w książce "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich".

Domowy gyros z kurczakaDomowy gyros z kurczaka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg podudzi z kurczaka bez kości

Marynata:

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oregano

Tzatziki:

  • 2 ogórki szklarniowe pozbawione nasion (lub 6 gruntowych)
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • pęczek koperku (posiekany drobno)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • patyczki do szaszłyków, wcześniej namoczone min. 30 minut w wodzie albo długi szpikulec na szaszłyk

Przepis

  • Podudzia za pomocą tłuczka rozbij na grubość 1 cm.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Włóż mięso do miski i zmieszaj tak, aby marynata pokryła je z każdej strony. Zostaw na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
  • Wyjmij zamarynowane mięso i nadziewaj na szpikulec, zawijając je w harmonijkę tak, aby stworzyło jednolitą, zbitą masę o podobnej grubości.
  • Wyłóż mięso na kratkę w piekarniku, podstaw naczynie, aby cieknący tłuszcz nie ubrudził piekarnika. Piecz ok. 90 minut, co 15 minut obracając o ¼ obrotu. Po tym czasie wyjmij mięso i za pomocą ostrego noża odkrawaj cienkie plastry.
  • Utrzyj obrane ogórki na tarce o dużych oczkach, posyp szczyptą soli, dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie puszczą sok. Odlej go. Dodaj jogurt, wymieszaj, a następnie wkomponuj pozostałe składniki – czosnek, koperek i czarny pieprz.
  • Gyros serwuj z frytkami lub w picie z warzywami. W obu przypadkach świetnie pasuje do potrawy sos tzatziki.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇