WAŻNE
TERAZ

Robert Redford nie żyje. Legendarny aktor miał 89 lat

Domowy gyros z kurczaka

Nie ma jak domowy gyros. Dobrze doprawione mięso, pyszny sos i góra frytek lub pita. - Mięso z kurczak możesz zamienić na indyka, a podudzia na piersi. Będzie mniej kalorycznie, jednak moim zdaniem gyros wychodzi wtedy bardziej suchy - radzi Jan Kuroń w książce "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich".

Domowy gyros z kurczakaDomowy gyros z kurczaka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg podudzi z kurczaka bez kości

Marynata:

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oregano

Tzatziki:

  • 2 ogórki szklarniowe pozbawione nasion (lub 6 gruntowych)
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • pęczek koperku (posiekany drobno)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • patyczki do szaszłyków, wcześniej namoczone min. 30 minut w wodzie albo długi szpikulec na szaszłyk

Przepis

  • Podudzia za pomocą tłuczka rozbij na grubość 1 cm.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Włóż mięso do miski i zmieszaj tak, aby marynata pokryła je z każdej strony. Zostaw na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
  • Wyjmij zamarynowane mięso i nadziewaj na szpikulec, zawijając je w harmonijkę tak, aby stworzyło jednolitą, zbitą masę o podobnej grubości.
  • Wyłóż mięso na kratkę w piekarniku, podstaw naczynie, aby cieknący tłuszcz nie ubrudził piekarnika. Piecz ok. 90 minut, co 15 minut obracając o ¼ obrotu. Po tym czasie wyjmij mięso i za pomocą ostrego noża odkrawaj cienkie plastry.
  • Utrzyj obrane ogórki na tarce o dużych oczkach, posyp szczyptą soli, dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie puszczą sok. Odlej go. Dodaj jogurt, wymieszaj, a następnie wkomponuj pozostałe składniki – czosnek, koperek i czarny pieprz.
  • Gyros serwuj z frytkami lub w picie z warzywami. W obu przypadkach świetnie pasuje do potrawy sos tzatziki.

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska