Trwa ładowanie...
d2zsmfj
d2zsmfj

Zachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukinia

Przepis

Hiszpański przepis na faszerowaną cukinię na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych potraw. Pikantny smak kiełbasy chorizo świetnie komponuje się z pieprzem cayenne, pomidorami i delikatnym smakiem cukinii. Całość dopełniają chrupiące okruszki chleba i roztopiony ser. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

3.4
(15 głosów)
Oceń:
d2zsmfj
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukinia
123RF
Zachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukinia
Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 papryczka chilli
  • 80 g pokruszonego pszennego chleba
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 100 g sera owczego (np. manchego)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki oregano
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
Przepis

Cukinię myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy pestki i miąższ znajdujący się w środku. Cebulę blanszujemy, po czym dodajemy do niej czosnek, pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, przyprawy oraz zioła. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną papryczkę chilli i natkę pietruszki. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Przygotowane wcześniej połówki cukinii faszerujemy przygotowanym sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, na wierzch sypiemy okruszki pieczywa i starty ser. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukinia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2zsmfj

Podziel się opinią

53
7
Share
d2zsmfj
d2zsmfj

d2zsmfj
d2zsmfj
d2zsmfj