Zachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukinia

Hiszpański przepis na faszerowaną cukinię na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych potraw. Pikantny smak kiełbasy chorizo świetnie komponuje się z pieprzem cayenne, pomidorami i delikatnym smakiem cukinii. Całość dopełniają chrupiące okruszki chleba i roztopiony ser. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Zachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukiniaZachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukinia
Luiza Nowak

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 papryczka chilli
  • 80 g pokruszonego pszennego chleba
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 100 g sera owczego (np. manchego)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki oregano
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przepis

Cukinię myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy pestki i miąższ znajdujący się w środku. Cebulę blanszujemy, po czym dodajemy do niej czosnek, pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, przyprawy oraz zioła. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną papryczkę chilli i natkę pietruszki. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Przygotowane wcześniej połówki cukinii faszerujemy przygotowanym sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, na wierzch sypiemy okruszki pieczywa i starty ser. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów