Cukinia z kaszą i warzywami. Podaj na obiad lub kolację
Łódeczki z cukinii wypełnione aromatycznym farszem z kaszą, warzywami iserem. Warto sięgać po gotowe mieszanki kasz z przyprawami i innymi dodatkami. - Wykorzystałam kaszę jęczmienną z soczewicą, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia". - Taka kasza super smakuje sama w sobie, może stanowić pełnowartościowy posiłek, można z niej zrobić kotlety, zapiekankę, sałatki, co tylko chcecie - dodaje.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 6 niewielkich cukinii
- kasza jęczmienna z soczewicą, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim
- 1 czerwona papryka
- ser mozzarella
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię myjemy i kroimy ją na pół wzdłuż, wydrążamy łyżeczką środek i miąższ drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę i razem z cukinią przesmażamy na patelni z łyżką oleju, dodajemy sól i pieprz do smaku. Do ugotowanej kaszy dodajemy przesmażone warzywa, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Kaszą nadziewamy cukinię. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika - temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 25 minut, sprawdzamy widelcem czy cukinia już zmiękła (to zależy od jej wielkości). Na sam koniec układamy ser mozzarella i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze