ycipk-39zb2i
ycipk-39zb2i

Cukinia z kaszą i warzywami. Podaj na obiad lub kolację

Przepis

Łódeczki z cukinii wypełnione aromatycznym farszem z kaszą, warzywami iserem. Warto sięgać po gotowe mieszanki kasz z przyprawami i innymi dodatkami. - Wykorzystałam kaszę jęczmienną z soczewicą, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia". - Taka kasza super smakuje sama w sobie, może stanowić pełnowartościowy posiłek, można z niej zrobić kotlety, zapiekankę, sałatki, co tylko chcecie - dodaje.

Trwa ładowanie...
ycipk-39zb2i
Zdjęcie Kulinarna Maniusia
Podziel się
Składniki
  • 6 niewielkich cukinii
  • kasza jęczmienna z soczewicą, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim
  • 1 czerwona papryka
  • ser mozzarella
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
Przepis

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię myjemy i kroimy ją na pół wzdłuż, wydrążamy łyżeczką środek i miąższ drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę i razem z cukinią przesmażamy na patelni z łyżką oleju, dodajemy sól i pieprz do smaku. Do ugotowanej kaszy dodajemy przesmażone warzywa, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Kaszą nadziewamy cukinię. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika - temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 25 minut, sprawdzamy widelcem czy cukinia już zmiękła (to zależy od jej wielkości). Na sam koniec układamy ser mozzarella i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-39zb2i
ycipk-39zb2i