Cukinia z kaszą i warzywami. Podaj na obiad lub kolację

Łódeczki z cukinii wypełnione aromatycznym farszem z kaszą, warzywami iserem. Warto sięgać po gotowe mieszanki kasz z przyprawami i innymi dodatkami. - Wykorzystałam kaszę jęczmienną z soczewicą, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia". - Taka kasza super smakuje sama w sobie, może stanowić pełnowartościowy posiłek, można z niej zrobić kotlety, zapiekankę, sałatki, co tylko chcecie - dodaje.

Cukinia z kaszą i warzywami. Podaj na obiad lub kolacjęCukinia z kaszą i warzywami. Podaj na obiad lub kolację
Marzena Szkodzińska

Składniki

  • 6 niewielkich cukinii
  • kasza jęczmienna z soczewicą, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim
  • 1 czerwona papryka
  • ser mozzarella
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Przepis

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię myjemy i kroimy ją na pół wzdłuż, wydrążamy łyżeczką środek i miąższ drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę i razem z cukinią przesmażamy na patelni z łyżką oleju, dodajemy sól i pieprz do smaku. Do ugotowanej kaszy dodajemy przesmażone warzywa, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Kaszą nadziewamy cukinię. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika - temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 25 minut, sprawdzamy widelcem czy cukinia już zmiękła (to zależy od jej wielkości). Na sam koniec układamy ser mozzarella i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości