Przepis na faszerowaną cukinię. Obowiązkowa pozycja w jesiennym menu
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus to świetny pomysł na jesienny obiad. Przepis jest prosty i szybki. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie na parze
- Główne składniki :
Składniki
- 2 średnie cukinie
Farsz:
- 100 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 średnia cebula
- szczypta cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki ugotowanej kaszy kuskus
- sol, pieprz, papryka słodka i ostra
- żółty ser
Przepis
- Cukinie umyć, przekroić na pół wzdłuż i za pomocą łyżki wydrążyć miąższ i nasiona.
- Wydrążone cukinie gotować na parze przez ok. 20 min.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z dodatkiem szczypty cukru, następnie przełożyć do miseczki.
- Na tej samej patelni usmażyć mięso mielone z dodatkiem przypraw. Do mięsa dodać wcześniej usmażoną cebulkę i ugotowaną kaszę.
- Całość wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze doprawić do smaku.
- Farsz wyłożyć do wydrążonych cukinii, posypać startym żółtym i wstawić do piekarnika, aby ser się rozpuścił.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl