Trwa ładowanie...
d18ap0v

Kolacja po grecku. Cukinia faszerowana mięsem w sosie cytrynowym

Przepis

"Te faszerowane cukinie w sosie cytrynowym jedliśmy w rodzinnej tawernie na Krecie. Właściciel z pomocą całej rodziny prowadził swoją knajpkę z wielką dbałością i codziennie zaskakiwał nas nowym fantastycznym daniem. Spróbujcie tych cukinii" - wspomina Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

d18ap0v
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Kuchennynmi drzwiami
Źródło: Kuchennynmi drzwiami
Składniki
  • ok. 2 kg młodej cukinii
  • 500 g mielonej jagnięciny (ewentualnie wołowiny)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 3 łyżki oliwy greckiej
  • sól, pieprz
  • 500 ml domowego bulionu z warzyw lub kurczaka

Sos cytrynowy:

  • 6 łyżek oliwy
  • 3–4 łyżki mąki
  • 2 duże żółtka
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • koperek, świeżo mielony pieprz i sok z cytryny do podania
Przepis
  • Odetnij oba końce cukinii. Dobrze je opłucz, a następnie pokrój na około 5 cm kawałki. Usuń większość środka cukinii.
  • Przygotuj nadzienie w misce, mieszając mieloną jagnięcinę z posiekaną czerwoną cebulą, dymką, czosnkiem, pietruszką, koperkiem, ryżem i oliwą. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszaj.
  • Napełniaj kawałki cukinii, wciskając palcem nadzienie. Nadzianą cukinię ułóż ciasno w szerokim rondlu. Wlej tyle bulionu, aby sięgał do połowy cukinii (ewentualnie dolej wody) i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia 10 minut.
  • Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj danie pod przykryciem przez około 30–40 minut. Gdy płyn zmniejszy się prawie do połowy, wyłącz ogień.
  • Teraz zrób sos. W małym rondelku wymieszaj mąkę i oliwę na gęstą pastę. Podgrzej mieszaninę w rondelku na dużym ogniu i gotuj przez 2 minuty. Następnie za pomocą chochli zacznij dodawać po łyżce wywaru z garnka z cukiniami. Mieszaj cały czas, aż dodasz co najmniej ⅔ płynu do mąki.
  • W garnuszku ubij żółtka, aż będą lekko spienione. Weź łyżkę sosu, który właśnie zrobiłaś i bardzo powoli wlewaj go do jajek, cały czas ubijając jajka, aż cały sos znajdzie się w jajkach. Wlej również sok z cytryny i dodaj skórkę. Następnie wlej wszystko z powrotem do garnka z cukiniami.
  • Potrząśnij garnkiem, aby sos równomiernie się rozprowadził. Zmniejsz ogień, skosztuj sosu i w razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu.
  • Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aby sos połączył się z cukinią.
  • Zdejmij z ognia i najlepiej odstaw na 30 minut przed podaniem, aby smaki się połączyły. Podawaj ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem i kilkoma kroplami cytryny.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Kolacja po grecku. Cukinia faszerowana mięsem w sosie cytrynowym
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
Więcej tematów
d18ap0v