Kolacja po grecku. Cukinia faszerowana mięsem w sosie cytrynowym

"Te faszerowane cukinie w sosie cytrynowym jedliśmy w rodzinnej tawernie na Krecie. Właściciel z pomocą całej rodziny prowadził swoją knajpkę z wielką dbałością i codziennie zaskakiwał nas nowym fantastycznym daniem. Spróbujcie tych cukinii" - wspomina Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

Kolacja po grecku. Cukinia faszerowana mięsem w sosie cytrynowymKolacja po grecku. Cukinia faszerowana mięsem w sosie cytrynowym

Składniki

  • ok. 2 kg młodej cukinii
  • 500 g mielonej jagnięciny (ewentualnie wołowiny)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 3 łyżki oliwy greckiej
  • sól, pieprz
  • 500 ml domowego bulionu z warzyw lub kurczaka

Sos cytrynowy:

  • 6 łyżek oliwy
  • 3–4 łyżki mąki
  • 2 duże żółtka
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • koperek, świeżo mielony pieprz i sok z cytryny do podania

Przepis

  • Odetnij oba końce cukinii. Dobrze je opłucz, a następnie pokrój na około 5 cm kawałki. Usuń większość środka cukinii.
  • Przygotuj nadzienie w misce, mieszając mieloną jagnięcinę z posiekaną czerwoną cebulą, dymką, czosnkiem, pietruszką, koperkiem, ryżem i oliwą. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszaj.
  • Napełniaj kawałki cukinii, wciskając palcem nadzienie. Nadzianą cukinię ułóż ciasno w szerokim rondlu. Wlej tyle bulionu, aby sięgał do połowy cukinii (ewentualnie dolej wody) i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia 10 minut.
  • Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj danie pod przykryciem przez około 30–40 minut. Gdy płyn zmniejszy się prawie do połowy, wyłącz ogień.
  • Teraz zrób sos. W małym rondelku wymieszaj mąkę i oliwę na gęstą pastę. Podgrzej mieszaninę w rondelku na dużym ogniu i gotuj przez 2 minuty. Następnie za pomocą chochli zacznij dodawać po łyżce wywaru z garnka z cukiniami. Mieszaj cały czas, aż dodasz co najmniej ⅔ płynu do mąki.
  • W garnuszku ubij żółtka, aż będą lekko spienione. Weź łyżkę sosu, który właśnie zrobiłaś i bardzo powoli wlewaj go do jajek, cały czas ubijając jajka, aż cały sos znajdzie się w jajkach. Wlej również sok z cytryny i dodaj skórkę. Następnie wlej wszystko z powrotem do garnka z cukiniami.
  • Potrząśnij garnkiem, aby sos równomiernie się rozprowadził. Zmniejsz ogień, skosztuj sosu i w razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu.
  • Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aby sos połączył się z cukinią.
  • Zdejmij z ognia i najlepiej odstaw na 30 minut przed podaniem, aby smaki się połączyły. Podawaj ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem i kilkoma kroplami cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇