Cukinia faszerowana tuńczykiem

Tuńczyk to drapieżnik, którego da się lubić. Co więcej, jego wielbicieli na całym świecie nie brakuje, a szefowie kuchni wciąż proponują kolejne dania z tą rybą w roli głównej. Sięgając po tuńczyka, upewnijmy się, że została ona pozyskana zgodnie z zasadami zrównoważonych połowów.

Cukinia faszerowanaCukinia faszerowana
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • tuńczyk w oliwie z oliwek (szukajmy ryb oznaczonych certyfikatem MSC)
  • 6 średnich cukinii o podobnym kształcie
  • 1 średnia żółta cebula
  • 50 g startego Parmigiano Reggiano
  • mały pęczek pietruszki i majeranku
  • 40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól do smaku

Przepis

  • Cukinię gotuj w całości w osolonej wodzie przez około 12 minut, licząc od momentu wrzenia. Wyciągnij ostrożnie warzywo, usuń końcówki i przetnij je wzdłuż na pół. Wydrąż łyżką miąższ i nasiona. Zetrzyj je na tarce.
  • Posiekaną cebulę podsmaż na złoty kolor, używając oliwy z oliwek. Dodaj miąższ cukinii, pozostaw na kilka minut do wchłonięcia smaków, a następnie zdejmij z ognia. Delikatnie rozgnieć miąższ widelcem, dodaj odsączonego tuńczyka, natkę pietruszki i starty Parmigiano Reggiano. Dokładnie wymieszaj.
  • Cukinie faszeruj przygotowaną mieszanką i zapiekaj w piekarniku pod grillem przez około 10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania