Cukinia nadziewana fetą i orzechami. Aż ślinka cieknie
Przepyszna propozycja na obiad lub kolację. Cukinia z serowym farszem zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. To świetna opcja dla osób, którą chcą przemycić więcej warzyw w swojej codziennej diecie. Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 2 cukinie
- 100 g twardej fety
- 50 g orzechów włoskich
- 1/4 pęczka koperku
- 1 jajko
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 serka camembert
- olej
- sól, pieprz
- Cukinie przekrawamy na pół wzdłuż. Wrzucamy do wrzątku, gotujemy 5 min, studzimy. Następnie wydrążamy. Miąższ drobno siekamy.
- Cebule i czosnek drobno siekamy, smażymy, aż się zeszklą, dodajemy cukinie. Smażymy, aż warzywa będą miękkie dodajemy serek camembert. Lekko studzimy, dodajemy pokruszona fetę, grubo siekane orzechy, drobno siekany koper, jajko i przyprawy. Mieszamy, nadziewamy połówki cukinii.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 200 stopniach około 40 min.
- Jeżeli cukinia jest już miękka, zdejmujemy folie i pieczemy około 10 min., aż nadzienie będzie rumiane.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze