Trwa ładowanie...
dj5mefo
oprac. Katarzyna Gileta

Cukinia nadziewana fetą i orzechami. Aż ślinka cieknie

Przepis

Przepyszna propozycja na obiad lub kolację. Cukinia z serowym farszem zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. To świetna opcja dla osób, którą chcą przemycić więcej warzyw w swojej codziennej diecie. Wypróbujcie koniecznie.

dj5mefo
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©saharosa - stock.adobe.com
Składniki
  • 2 cukinie
  • 100 g twardej fety
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1/4 pęczka koperku
  • 1 jajko
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 serka camembert
  • olej
  • sól, pieprz
Przepis
  • Cukinie przekrawamy na pół wzdłuż. Wrzucamy do wrzątku, gotujemy 5 min, studzimy. Następnie wydrążamy. Miąższ drobno siekamy.
  • Cebule i czosnek drobno siekamy, smażymy, aż się zeszklą, dodajemy cukinie. Smażymy, aż warzywa będą miękkie dodajemy serek camembert. Lekko studzimy, dodajemy pokruszona fetę, grubo siekane orzechy, drobno siekany koper, jajko i przyprawy. Mieszamy, nadziewamy połówki cukinii.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 200 stopniach około 40 min.
  • Jeżeli cukinia jest już miękka, zdejmujemy folie i pieczemy około 10 min., aż nadzienie będzie rumiane.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Cukinia nadziewana fetą i orzechami. Aż ślinka cieknie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dj5mefo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dj5mefo
dj5mefo
dj5mefo
dj5mefo
Więcej tematów
dj5mefo