Wspaniały kolendrowy sos do makaronu
Uwielbiam kolendrę. To jedna z tych przypraw, bez których trudno sobie wyobrazić azjatycka kuchnię. Możemy ją dostać w postaci świeżych ziół, jak i nasion. Ja użyłam do tego przepisu nasion kolendry. Polecam ten sos. Jest niezwykle aromatyczny i kremowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- makaron penne
- pierś z kurczaka
- 4 duże pieczarki
- brokuły, ostre chilli zielone lub czerwone ( ja miałam ze słoiczka mogą być świeże, wtedy podpiekamy w piekarniku)
DO SOSU :
- śmietanę 12 lub 18 proc. i troszkę mąki do zagęszczenia
- rozmaryn, kolendra i pieprz czarny gruboziarnisty
Ja swojego kurczaka podpiekłam na patelce, ale można również do piekarnika pod grill, ja zrobiłam tak, bo trochę tego było i wolałam mieć wszystko na oku.
Oczywiście makaron gotujemy na samym początku, wystarczy mu 12-15 minut, reszta dojdzie z sosem, następnie pieczarki na pół lub ćwiartki podsmażamy na masełku. Brokuły gotujemy w wodzie lub na parze. Ponieważ tę potrawę i zupę, która jest wcześniej, razem robiłam, do sosu odlałam szklankę wywaru lub może być zrobiony z czego tylko lubicie. Zioła podsmażyłam na odrobinie oliwy z oliwek, aby wydobyć ich smak i aromat bardziej, a następnie dodałam bulion zmieszany ze śmietaną i pieprzem, mieszamy chwilkę na dużym ogniu, aby śmietana zgęstniała i zmieszała się ze wszystkim.
Odcedzony makaron mieszamy z sosem na koniec dodajemy grzyby i brokuły i zamiast szaszłyków, jak u mnie można skroić kurczaka do całości z papryczką, musimy jednak uważać, a szczególnie osoby które za nią nie przepadają, bo jest naprawdę bardzo ostra.
Przepis dodał użytkownik Izabela
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze