Trwa ładowanie...
dsld78l
dsld78l

Tymiankowy majonez

Przepis

Przygotowanie domowego majonezu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać, naprawdę! Wystarczy trochę czasu, odrobina chęci, cierpliwości i... domowy majonez gotowy!

3.7
(3 głosy)
Oceń:
dsld78l
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Tymiankowy majonez
123
Składniki
  • 3 średnie żółtka jaj
  • 250 ml oleju z suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki świeżego tymianku
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu winnego Kamis
  • sól
  • pieprz Kamis
Przepis

Do żółtek dodajemy ocet winny, musztardę i drobno posiekany tymianek. Ubijamy energicznie trzepaczką rózgową, ewentualnie miksujemy na najwyższych obrotach.

Ciągle ubijając, wlewamy bardzo cienkim strumieniem olej z suszonych pomidorów. Gdy majonez uzyska odpowiednią konsystencję, doprawiamy go do smaku miałką solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Majonez przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce i używamy do faszerowania jajek, przygotowania sałatek czy sosów lub podajemy jako dodatek do wędlin albo warzyw- do czego mamy tylko ochotę.

Przepis dodał użytkownik BernadettaP

Tymiankowy majonez
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dsld78l
dsld78l
dsld78l
dsld78l
dsld78l
dsld78l