Sos koperkowy. Idealny dodatek do mięs
Sos koperkowy to klasyczny dodatek do mięs i warzyw. Świeży koperek w połączeniu ze śmietaną i zasmażką świetnie komponuje się z pieczonym indykiem lub kurczakiem. Przepis poleca autorka bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- pełna łyżka masła
- pełna łyżka mąki pszennej
- 3-4 łyżki świeżego siekanego koperku
- 250 ml rosołu lub wywaru z warzyw
- 150 ml śmietany 18%
- sól
- szczypta cukru
- kilka kropel soku z cytryny
W garnku z grubym dnem stopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wlać rosół, cały czas mieszając. Zagotować. Dodać śmietanę (wcześniej wlać do niej trochę gorącego płynu w celu zahartowania), wsypać koperek. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Nie gotować, tylko podgrzać.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze