WP

Sos koperkowy. Idealny dodatek do mięs - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.krolestwogarow.pl
Podziel się

Sos koperkowy to klasyczny dodatek do mięs i warzyw. Świeży koperek w połączeniu ze śmietaną i zasmażką świetnie komponuje się z pieczonym indykiem lub kurczakiem. Przepis poleca autorka bloga "Królestwo garów".

Składniki
  • pełna łyżka masła
  • pełna łyżka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki świeżego siekanego koperku
  • 250 ml rosołu lub wywaru z warzyw
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól
  • szczypta cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
Przepis

W garnku z grubym dnem stopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wlać rosół, cały czas mieszając. Zagotować. Dodać śmietanę (wcześniej wlać do niej trochę gorącego płynu w celu zahartowania), wsypać koperek. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Nie gotować, tylko podgrzać.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP