Trwa ładowanie...
d2nyjmk
d2nyjmk

Sos koperkowy. Idealny dodatek do mięs

Przepis

Sos koperkowy to klasyczny dodatek do mięs i warzyw. Świeży koperek w połączeniu ze śmietaną i zasmażką świetnie komponuje się z pieczonym indykiem lub kurczakiem. Przepis poleca autorka bloga "Królestwo garów".

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d2nyjmk
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Sos koperkowy. Idealny dodatek do mięs
www.krolestwogarow.pl
Sos koperkowy. Idealny dodatek do mięs
Składniki
  • pełna łyżka masła
  • pełna łyżka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki świeżego siekanego koperku
  • 250 ml rosołu lub wywaru z warzyw
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól
  • szczypta cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
Przepis

W garnku z grubym dnem stopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wlać rosół, cały czas mieszając. Zagotować. Dodać śmietanę (wcześniej wlać do niej trochę gorącego płynu w celu zahartowania), wsypać koperek. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Nie gotować, tylko podgrzać.

Sos koperkowy. Idealny dodatek do mięs
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2nyjmk

Podziel się opinią

5
1
Share
d2nyjmk
d2nyjmk

d2nyjmk
d2nyjmk
d2nyjmk