Trwa ładowanie...
d1g9mk3
23-04-2019 12:56

Jak zrobić domowe masło? Wystarczy słoik i trochę cierpliwości

Przepis

Przygotowanie domowe masła wcale nie jest trudne. Nie potrzebujemy drewnianej maselnicy, wystarczy słoik i trochę cierpliwości. Jak zrobić domowe masło? Sprawdźcie przepis z bloga "Kuchenny kredens".

d1g9mk3
3.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • 250-280 ml tłustej gęstej śmietanki (słodkiej lub kwaśnej w zależności od upodobań) min 30 proc. tłuszczu
  • opcjonalnie: szczypta soli (z takiej ilości prawdziwej, wiejskiej śmietanki wychodzi mi zazwyczaj ok. 120-130 g masła)
Przepis

Schłodzoną śmietankę przelać do dużego słoika (śmietanka powinna sięgać nie wyżej niż połowy objętości słoika), jeśli chcemy - dodać szczyptę soli i dobrze zakręcić. Energicznie potrząsać słoikiem przez kilka/kilkanaście minut w zależności od tłustości śmietanki. Początkowo wytworzoną bitą śmietanę musimy "przebić", aż zaczną wytrącać się kuleczki masła oraz maślanka.

Gdy wytworzy się już kulka masła, słoik odkręcić, odlać maślankę a gotowe masło wyłożyć na gęste sitko lub gazę. Dobrze opłukać jak najzimniejszą wodą, ugniatając jednocześnie drewnianą łyżką by pozbyć się resztek maślanki. Uformować preferowany kształt i schować do lodówki. Proces możemy również wykonać za pomocą miksera.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jak zrobić domowe masło? Wystarczy słoik i trochę cierpliwości
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

27
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1g9mk3
d1g9mk3
d1g9mk3
d1g9mk3
Więcej tematów
d1g9mk3