Jak zrobić domowe masło? Wystarczy słoik i trochę cierpliwości
Przygotowanie domowe masła wcale nie jest trudne. Nie potrzebujemy drewnianej maselnicy, wystarczy słoik i trochę cierpliwości. Jak zrobić domowe masło? Sprawdźcie przepis z bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 250-280 ml tłustej gęstej śmietanki (słodkiej lub kwaśnej w zależności od upodobań) min 30 proc. tłuszczu
- opcjonalnie: szczypta soli (z takiej ilości prawdziwej, wiejskiej śmietanki wychodzi mi zazwyczaj ok. 120-130 g masła)
Schłodzoną śmietankę przelać do dużego słoika (śmietanka powinna sięgać nie wyżej niż połowy objętości słoika), jeśli chcemy - dodać szczyptę soli i dobrze zakręcić. Energicznie potrząsać słoikiem przez kilka/kilkanaście minut w zależności od tłustości śmietanki. Początkowo wytworzoną bitą śmietanę musimy "przebić", aż zaczną wytrącać się kuleczki masła oraz maślanka.
Gdy wytworzy się już kulka masła, słoik odkręcić, odlać maślankę a gotowe masło wyłożyć na gęste sitko lub gazę. Dobrze opłukać jak najzimniejszą wodą, ugniatając jednocześnie drewnianą łyżką by pozbyć się resztek maślanki. Uformować preferowany kształt i schować do lodówki. Proces możemy również wykonać za pomocą miksera.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze