Trwa ładowanie...
d1w60rb
d1w60rb

Sosy

Sosy, chociaż stanowią uzupełnienie dania, mogą odmienić smak niejednej mniej udanej potrawy. Przepisy na sosy Shutterstock

Sosy, chociaż stanowią uzupełnienie dania, mogą odmienić smak niejednej mniej udanej potrawy. Jest to gęsty płyn na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki: ostry, łagodny, kwaśny, słodki. Stosowany jest jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów.

Sosy można podzielić na gorące, zimne, majonezowe. Podział sosów stosowany w kuchni francuskiej dzieli je ze względu na pochodne od 5 podstawowych smaków. Sosy gorące sporządzane są, podobnie jak zupy, na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów stosuje się: zawiesinę z mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej i wody, mąki pszennej lub ziemniaczanej i śmietany, zasmażkę lub żółtka jaj.
Sosy stosuje się nie tylko do dań wytrawnych, ale także do słodkich deserów. W porównaniu do kremu ma lżejszą konsystencję. Jednym z najbardziej popularnych słodkich sosów jest waniliowy.

Dip to charakterystyczna odmiana sosu. Jest gęsty, pikantny, a jego podstawą jest śmietana, twaróg, jogurt lub majonez. Wyrazisty smak zawdzięcza dodatkom: aromatycznym ziołom, marynatom, owocom, przyprawom.

Majonez, keczup, musztarda cieszą się ogromną popularnością do kiełbasek oraz parówek.

Beszamel to tradycyjny sos wywodzący się z kuchni francuskiej. Właściwie jest to zasmażka z mąki na maśle, rozprowadzana mlekiem.
Włosi mają pesto, które z powodzeniem można wykonać w domu z ulubionych ziół lub suszonych pomidorów z dodatkiem orzechów. Tradycyjnie powstawał z bazylii, jednak obecnie istnieje wiele jego odmian smakowych.

Sos sojowy to japoński sos fermentowany, wytwarzany z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli. Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, obecnie używana także w kuchniach tradycji zachodniej. W zależności od kraju pochodzenia, szczegółów receptury i dodanych przypraw sos nabiera różnej konsystencji i smaku. W kuchni chińskiej jest gęsty i słony, indonezyjskiej – rzadki i słodki, japońskiej – bardzo rzadki i słony.

W Polsce popularnością cieszy się także sos czosnkowy przyrządzany zwykle na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku oraz ziół. Podawany jest na zimno do dań orientalnych lub jako dip.

d1w60rb
d1w60rb
d1w60rb
d1w60rb