Trwa ładowanie...
dtjboc0

Sosy

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Sosy, chociaż stanowią uzupełnienie dania, mogą odmienić smak niejednej mniej udanej potrawy. Jest to gęsty płyn na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki: ostry, łagodny, kwaśny, słodki. Stosowany jest jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów.

Sosy można podzielić na gorące, zimne, majonezowe. Podział sosów stosowany w kuchni francuskiej dzieli je ze względu na pochodne od 5 podstawowych smaków. Sosy gorące sporządzane są, podobnie jak zupy, na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów stosuje się: zawiesinę z mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej i wody, mąki pszennej lub ziemniaczanej i śmietany, zasmażkę lub żółtka jaj.
Sosy stosuje się nie tylko do dań wytrawnych, ale także do słodkich deserów. W porównaniu do kremu ma lżejszą konsystencję. Jednym z najbardziej popularnych słodkich sosów jest waniliowy.

Dip to charakterystyczna odmiana sosu. Jest gęsty, pikantny, a jego podstawą jest śmietana, twaróg, jogurt lub majonez. Wyrazisty smak zawdzięcza dodatkom: aromatycznym ziołom, marynatom, owocom, przyprawom.

Majonez, keczup, musztarda cieszą się ogromną popularnością do kiełbasek oraz parówek.

Beszamel to tradycyjny sos wywodzący się z kuchni francuskiej. Właściwie jest to zasmażka z mąki na maśle, rozprowadzana mlekiem.
Włosi mają pesto, które z powodzeniem można wykonać w domu z ulubionych ziół lub suszonych pomidorów z dodatkiem orzechów. Tradycyjnie powstawał z bazylii, jednak obecnie istnieje wiele jego odmian smakowych.

Sos sojowy to japoński sos fermentowany, wytwarzany z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli. Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, obecnie używana także w kuchniach tradycji zachodniej. W zależności od kraju pochodzenia, szczegółów receptury i dodanych przypraw sos nabiera różnej konsystencji i smaku. W kuchni chińskiej jest gęsty i słony, indonezyjskiej – rzadki i słodki, japońskiej – bardzo rzadki i słony.

W Polsce popularnością cieszy się także sos czosnkowy przyrządzany zwykle na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku oraz ziół. Podawany jest na zimno do dań orientalnych lub jako dip.

dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj