Trwa ładowanie...
d4e6465
22-07-2020 10:02

Karczochy z sosem holenderskim według przepisu z 1904 roku

Przepis

"Zdecydowana większość książek kucharskich z końca XIX i początków XX wieku zawierała przepisy przygotowania karczochów, co samo w sobie służyć powinno za rekomendację" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

d4e6465
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • karczochy
  • 200 g masła
  • 4-5 żółtek
  • 120 ml białego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz
  • opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej
Przepis
  • Karczochy umyć i oczyścić z pierwszej warstwy zdrewniałych liści przy podstawie.
  • Odciąć łodygę oraz 1/3 wysokości karczochów od góry.
  • Włożyć do wody zmieszanej z sokiem z cytryny, by nie straciły koloru. Gotować na parze lub w gorącej wodzie ok. 40-50 minut.
  • Czas gotowania zależeć będzie od wielkości karczochów, a ich gotowość sprawdzamy odrywając jeden z zewnętrznych liści. Jeśli odejdzie z łatwością, oznacza to, że karczochy są gotowe.

Sos holenderski

  • W rondelku zagotować wino z solą i sokiem z cytryny. Zredukować do połowy objętości płynu i odstawić do ostygnięcia.
  • Masło roztopić i opcjonalnie – sklarować pozbywając się jasnego osadu (nie jest to jednak krok konieczny i opinie szefów kuchni są w tym względzie podzielone). Również przestudzić.
  • W rondelku zagotować niewielką ilość wody do przygotowania kąpieli wodnej.
  • Gdy woda się gotuje, postawić na rondelku miskę tak, by dno nie stykało się z powierzchnią wody.
  • W misce wymieszać żółtka z ostudzonym winem i ubijać aż sos zacznie zdecydowanie gęstnieć.
  • Na tym etapie powoli wlewać roztopione masło nie przerywając ubijania.
  • Gotowy sos doprawić białym pieprzem i opcjonalnie – odrobiną gałki muszkatołowej.
Karczochy z sosem holenderskim według przepisu z 1904 roku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4e6465
d4e6465
d4e6465
d4e6465
Więcej tematów
d4e6465