Karczochy z sosem holenderskim według przepisu z 1904 roku
"Zdecydowana większość książek kucharskich z końca XIX i początków XX wieku zawierała przepisy przygotowania karczochów, co samo w sobie służyć powinno za rekomendację" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- Karczochy umyć i oczyścić z pierwszej warstwy zdrewniałych liści przy podstawie.
- Odciąć łodygę oraz 1/3 wysokości karczochów od góry.
- Włożyć do wody zmieszanej z sokiem z cytryny, by nie straciły koloru. Gotować na parze lub w gorącej wodzie ok. 40-50 minut.
- Czas gotowania zależeć będzie od wielkości karczochów, a ich gotowość sprawdzamy odrywając jeden z zewnętrznych liści. Jeśli odejdzie z łatwością, oznacza to, że karczochy są gotowe.
Sos holenderski
- W rondelku zagotować wino z solą i sokiem z cytryny. Zredukować do połowy objętości płynu i odstawić do ostygnięcia.
- Masło roztopić i opcjonalnie – sklarować pozbywając się jasnego osadu (nie jest to jednak krok konieczny i opinie szefów kuchni są w tym względzie podzielone). Również przestudzić.
- W rondelku zagotować niewielką ilość wody do przygotowania kąpieli wodnej.
- Gdy woda się gotuje, postawić na rondelku miskę tak, by dno nie stykało się z powierzchnią wody.
- W misce wymieszać żółtka z ostudzonym winem i ubijać aż sos zacznie zdecydowanie gęstnieć.
- Na tym etapie powoli wlewać roztopione masło nie przerywając ubijania.
- Gotowy sos doprawić białym pieprzem i opcjonalnie – odrobiną gałki muszkatołowej.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze