Wigilijne kotlety grzybowo-orzechowe
Kotlety na wigilijnym stole? Czemu nie. Nasza propozycja na kotlety grzybowo-orzechowe to przepyszna świąteczna wariacja na temat kotletów jajecznych. Możecie podać je do ryby lub dań z kapustą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- Umyte grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać do zupy grzybowej).
- Bułkę namoczyć w śmietance.
- Na patelni stopić łyżeczkę masła, zeszklić posiekaną cebulę.
- Grzyby, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekane jaja, orzechy, żółtka i 1-2 łyżki przesianej przez sito bułki tartej.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z przygotowaną masą.
- Formować kotleciki (w kształcie krążków lub gwiazdek), obtaczać je w bułce tartej, smażyć na stopionym maśle lub oleju.
- Podawać jako dodatek do gorących dań rybnych i kapusty z grochem lub z grzybami.
Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze