Trwa ładowanie...
d2bxjfy

Wigilijne kotlety grzybowo-orzechowe

Przepis

Kotlety na wigilijnym stole? Czemu nie. Nasza propozycja na kotlety grzybowo-orzechowe to przepyszna świąteczna wariacja na temat kotletów jajecznych. Możecie podać je do ryby lub dań z kapustą.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Wigilijne kotlety grzybowo-orzechowe
123RF
Składniki
  • 10 suszonych grzybów
  • duża cebula
  • 3-4 kromki bułki pszennej
  • 2-3 łyżki śmietanki
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 3-4 łyżki masła
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • szklanka bułki tartej
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
Przepis
  • Umyte grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać do zupy grzybowej).
  • Bułkę namoczyć w śmietance.
  • Na patelni stopić łyżeczkę masła, zeszklić posiekaną cebulę.
  • Grzyby, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekane jaja, orzechy, żółtka i 1-2 łyżki przesianej przez sito bułki tartej.
  • Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z przygotowaną masą.
  • Formować kotleciki (w kształcie krążków lub gwiazdek), obtaczać je w bułce tartej, smażyć na stopionym maśle lub oleju.
  • Podawać jako dodatek do gorących dań rybnych i kapusty z grochem lub z grzybami.

Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wigilijne kotlety grzybowo-orzechowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2bxjfy

Podziel się opinią

Share
d2bxjfy
d2bxjfy
d2bxjfy
d2bxjfy
Więcej tematów
d2bxjfy