Trwa ładowanie...
di1gkrw
12-11-2017 10:14

Wieniec jabłkowy z twarogiem. Pyszne ciasto na podwieczorek

Przepis

Serowa masa, duża ilość owoców i słodka polewa. Wieniec jabłkowy to idealna propozycja na podwieczorek dla kilku osób - duża porcja wystarczy dla każdego. Przepis poleca autorka bloga "Cukrowa Wróżka".

di1gkrw
4.4
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.cukrowawrozka.pl
Źródło: www.cukrowawrozka.pl
Składniki

Masa serowa:

  • 250 g twarogu sernikowego (lub 3-krotnie zmielonego twarogu w kostce)
  • 50 g masła lub margaryny o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 średnie jabłka (lub 2 duże) drobno pokrojone
  • 3/4 słoika musu lub dżemu jabłkowego (jeśli nie macie dżemu, możecie kupić mus w słoiczku, jak do szarlotki)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3 jajka

Polewa:

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
Przepis

Zaczynamy od masy serowej. Twaróg ucieramy z cukrem, wanilią i masłem. Dodajemy jajko, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy i mieszamy z cynamonem, cukrami i sodą. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i olej. Mieszamy energicznie (możemy użyć miksera) do połączenia składników. Na koniec łączymy z musem jabłkowym i jabłkami.

Połowę ciasta nakładamy do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką formy. Na ciasto nakładamy masę serową, zostawiając trochę miejsca do krawędzi formy. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60-75 minut. Najlepiej sprawdzić, czy wbity patyczek wychodzi suchy. Studzimy w uchylonym piekarniku. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym wystudzeniu!

Ciasto wyjmujemy z formy i zabieramy się za polewę. Masło, cukier i mleko podgrzewamy w garnuszku, mieszając co jakiś czas. Kiedy składniki się połączą, podgrzewamy jeszcze 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i studzimy kilka minut. Łączymy z przesianym cukrem pudrem na gładką masę. Powinna być gęsta, ale dająca się rozprowadzić na cieście. Jeśli jest za rzadka, czekamy kolejne kilka minut, aż jeszcze przestygnie. Polewamy nią ostudzony wieniec.
Zobacz także: pierniczkowe domki w wersji mini
src="https://d.wpimg.pl/612102738-997870697/domek.jpg"/>

Polecamy wideo: dlaczego warto jeść jabłka

Wieniec jabłkowy z twarogiem. Pyszne ciasto na podwieczorek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
di1gkrw
di1gkrw
di1gkrw
di1gkrw
Więcej tematów
di1gkrw

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj