Wieniec jabłkowy z twarogiem. Pyszne ciasto na podwieczorek
Serowa masa, duża ilość owoców i słodka polewa. Wieniec jabłkowy to idealna propozycja na podwieczorek dla kilku osób - duża porcja wystarczy dla każdego. Przepis poleca autorka bloga "Cukrowa Wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Masa serowa:
- 250 g twarogu sernikowego (lub 3-krotnie zmielonego twarogu w kostce)
- 50 g masła lub margaryny o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/2 szklanki cukru zwykłego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 średnie jabłka (lub 2 duże) drobno pokrojone
- 3/4 słoika musu lub dżemu jabłkowego (jeśli nie macie dżemu, możecie kupić mus w słoiczku, jak do szarlotki)
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 3 jajka
Polewa:
- 50 g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
Zaczynamy od masy serowej. Twaróg ucieramy z cukrem, wanilią i masłem. Dodajemy jajko, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy i mieszamy z cynamonem, cukrami i sodą. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i olej. Mieszamy energicznie (możemy użyć miksera) do połączenia składników. Na koniec łączymy z musem jabłkowym i jabłkami.
Połowę ciasta nakładamy do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką formy. Na ciasto nakładamy masę serową, zostawiając trochę miejsca do krawędzi formy. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60-75 minut. Najlepiej sprawdzić, czy wbity patyczek wychodzi suchy. Studzimy w uchylonym piekarniku. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym wystudzeniu!
Ciasto wyjmujemy z formy i zabieramy się za polewę. Masło, cukier i mleko podgrzewamy w garnuszku, mieszając co jakiś czas. Kiedy składniki się połączą, podgrzewamy jeszcze 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i studzimy kilka minut. Łączymy z przesianym cukrem pudrem na gładką masę. Powinna być gęsta, ale dająca się rozprowadzić na cieście. Jeśli jest za rzadka, czekamy kolejne kilka minut, aż jeszcze przestygnie. Polewamy nią ostudzony wieniec.
Zobacz także: pierniczkowe domki w wersji mini
src="https://d.wpimg.pl/612102738-997870697/domek.jpg"/>
Polecamy wideo: dlaczego warto jeść jabłka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze