Prosty mazurek z chałwą i czekoladą
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka z chałwą na kruchym cieście. Natalia proponuje, by udekorować go chałwą i czekoladą. "Jest bardzo słodki, aromatyczny i ładnie, wiosennie wygląda. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Będzie wspaniale wyglądał na świątecznym stole" - pisze autorka przepisu, która prowadzi bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 130 g masła
- 230 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 70 g cukru pudru
- 50 g zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masa chałwowa:
- 250 g chałwy
- 150 ml śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc. (śmietana do deserów)
- 70 g zmielonych orzechów włoskich
Polewa czekoladowa:
- 110 g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości masy kakaowej 64 proc.)
- 120 ml śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
Dodatkowo:
- do ozdoby bakalie, czekoladowe jajeczka
Do miski wsypać mąkę, dodać zmielone migdały, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, pokrojone masło i mieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Dodać jajko, można krótko wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na prostokąt/kwadrat trochę większy od blaszki (blaszka 25x25 cm lub 26x26 cm wyłożona papierem) i ciastem wyłożyć blaszkę.
Odciąć ciasto, które będzie wystawać (które nie będzie przylegało do spodu i delikatnie, podsypując mąką zrolować je w wałeczki i wyłożyć nimi brzeg ciasta w blaszce.
Maczając końcówkę widelca lub łyżki w mące (nadmiar mąki można usunąć uderzają końcówką o stół) zrobić ozdobny wzorek. Ciasto wstawić do lodówki na około 75 minut. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 20-23 minuty, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa chałwowa: do rondelka wlać śmietankę, dodać zmielone orzechy, pokruszyć chałwę i rondelek postawić na ogniu, składniki, mieszając zagotować. Gdy masa się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i masę gotować, mieszając przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i gorącą masę wylać na upieczony spód, wyrównać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa czekoladowa: do rondelka wlać śmietankę i postawić do ogniu, zagotować. Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem.
Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch mazurka dowolnie udekorować bakaliami lub słodkimi jajeczkami. Ciasto odstawić na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze