Trwa ładowanie...
d44xa7f
d44xa7f

Mazurek czekoladowy

Przepis

Czekoladowy mazurek to tradycyjne wielkanocne ciasto. Wszystkim smakuje i można przygotować go na wiele sposobów. Prezentujemy w tym przepisie jeden z nich.

4.7
(6 głosów)
Oceń:
d44xa7f
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Mazurek czekoladowy
Getty Images
Mazurek czekoladowy
Składniki

1. Ciasto:

  • 15 dkg masła
  • 15 dkg śmietany
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dkg mąki

2. Masa:

  • 4 żółtka
  • 4 dkg kakao
  • 25 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki masła

3. Krem:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kakao
Przepis

CIASTO - mąkę przesiać, dodać masło, cukier i proszek do pieczenia. Posiekać nożem lub tasakiem składniki, wymieszać. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zarobić ciasto nożem, a następnie zagnieść paroma ruchami ręki. Rozwałkować, wyłożyć na posmarowaną blachę i upiec nie rumieniąc.

MASA - utrzeć w misce żółtka z cukrem, dodając po utarciu kakao wymieszane z mlekiem. Dobrze razem wymieszać i rozmarować na podpieczonym kruchym spodzie. Wstawić do ciepłego piecyka, żeby masa zakrzepła. Po ostudzeniu można dodatkowo mazurek posmarować lukrem (utartym na zimno z cukru pudru ( 25 dkg) , jednego białka i łyżeczki octu lub soku z cytryny) i udekorować kremem wyciskając przez papierową tutkę lub szprycę do dekorowania ciast.

KREM - masło dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania wsypać kakao.

Czas przygotowania - 1 godz.15 min.

Przepis dodał użytkownik oliwkowa

Mazurek czekoladowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d44xa7f
d44xa7f
d44xa7f

d44xa7f
d44xa7f
d44xa7f