Mazurek czekoladowy

Czekoladowy mazurek to tradycyjne wielkanocne ciasto. Wszystkim smakuje i można przygotować go na wiele sposobów. Prezentujemy w tym przepisie jeden z nich.

Mazurek czekoladowyMazurek czekoladowy

1. Ciasto:

  • 15 dkg masła
  • 15 dkg śmietany
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dkg mąki

2. Masa:

  • 4 żółtka
  • 4 dkg kakao
  • 25 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki masła

3. Krem:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kakao

Przepis

CIASTO - mąkę przesiać, dodać masło, cukier i proszek do pieczenia. Posiekać nożem lub tasakiem składniki, wymieszać. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zarobić ciasto nożem, a następnie zagnieść paroma ruchami ręki. Rozwałkować, wyłożyć na posmarowaną blachę i upiec nie rumieniąc.

Przepis

MASA - utrzeć w misce żółtka z cukrem, dodając po utarciu kakao wymieszane z mlekiem. Dobrze razem wymieszać i rozmarować na podpieczonym kruchym spodzie. Wstawić do ciepłego piecyka, żeby masa zakrzepła. Po ostudzeniu można dodatkowo mazurek posmarować lukrem (utartym na zimno z cukru pudru ( 25 dkg) , jednego białka i łyżeczki octu lub soku z cytryny) i udekorować kremem wyciskając przez papierową tutkę lub szprycę do dekorowania ciast.

Przepis

KREM - masło dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania wsypać kakao.

Przepis

Czas przygotowania - 1 godz.15 min.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty