Trwa ładowanie...
d4a8er9
d4a8er9

Mazurek kajmakowy

Przepis

Mazurek kajmakowy to alternatywa dla tradycyjnego mazurka wielkanocnego. Świetnie smakuje i prezentuje się pięknie na każdym stole świątecznym. Każdy z domowników będzie zachwycony.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Okazja:
Mazurek kajmakowy
Getty Images
Składniki
  • 500ml mleka
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag masła
  • 50dag suszonych śliwek
  • 10dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao lub 1/2 tabliczki startej czekolady
  • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej i syrop ze smażenia
  • 3 duże wafle
Przepis

Mleko, cukier i cukier waniliowy podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zbrązowieje (UWAGA: łatwo się przypala). Zestawić z ognia, ostudzić. Utrzeć masło na puszystą masę. Po łyżce dodawać masę kajmakową, nie przerywając ucierania. Śliwki namoczyć, pokroić w paseczki. Dodać posiekane orzechy, skórkę i syrop. Gotować 2-3 minuty, mieszając aby masa się nie przypaliła.

Połączyć z kakao lub z czekoladą i schłodzić. Każdy wafel posmarować masą kajmakową, następnie śliwkową. Ułożyć jeden na drugim, docisnąć deseczką i odstawić w chłodne miejsce, aby masy zastygły. Następnego dnia udekorować migdałami, suszonymi owocami i połówkami orzechów.

Przepis dodał użytkownik misia13

Mazurek kajmakowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d4a8er9
d4a8er9
d4a8er9
d4a8er9
Więcej tematów
d4a8er9