Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy to alternatywa dla tradycyjnego mazurka wielkanocnego. Świetnie smakuje i prezentuje się pięknie na każdym stole świątecznym. Każdy z domowników będzie zachwycony.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
- 500ml mleka
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 15 dag masła
- 50dag suszonych śliwek
- 10dag orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao lub 1/2 tabliczki startej czekolady
- 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej i syrop ze smażenia
- 3 duże wafle
Mleko, cukier i cukier waniliowy podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zbrązowieje (UWAGA: łatwo się przypala). Zestawić z ognia, ostudzić. Utrzeć masło na puszystą masę. Po łyżce dodawać masę kajmakową, nie przerywając ucierania. Śliwki namoczyć, pokroić w paseczki. Dodać posiekane orzechy, skórkę i syrop. Gotować 2-3 minuty, mieszając aby masa się nie przypaliła.
Połączyć z kakao lub z czekoladą i schłodzić. Każdy wafel posmarować masą kajmakową, następnie śliwkową. Ułożyć jeden na drugim, docisnąć deseczką i odstawić w chłodne miejsce, aby masy zastygły. Następnego dnia udekorować migdałami, suszonymi owocami i połówkami orzechów.
Przepis dodał użytkownik misia13
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze