Mazurek pomarańczowy według przepisu z 1895 r. - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.przepisytradycyjne.pl
Podziel się

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, więc na świątecznym stole nie może zabraknąć naszych tradycyjnych wypieków. Pięknie prezentować będzie się apetyczny mazurek pomarańczowy.

Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 80 ml wody
  • 45 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • migdały do posypania mazurka
Przepis

Umyć pomarańcze i nakłuć w kilku miejsach. Włożyć do garnka z wodą i gotować przez ok. 1 godzinę. Pomarańcze powinny być całkowicie miękkie. Ugotowane i ostudzone pomarańcze pokroić na cieniutkie plasterki.

Gdy pomarańcze się gotują, przygotować ciasto. Mąkę przesiać, dodać masło, cukier i jajko. Zagnieść i uformować kulę, którą należy włożyć do lodówki na ok. 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

1/4 masy ciasta odkroić - będzie potrzebna do zrobienia plecionki po bokach mazurka. Ciasto lekko rozwałkować i przełożyć do foremki. Nakłuć je widelcem. Czas na bokami: zrolować kawałek ciasta, tak żeby otrzymać podłużny i cienki wałek. Chwycić w połowie i przeplatać dwa końce. Ułożyć plecionkę na kruchym cieście, które jest już w foremce. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i posypać fasolą. Po ok. 15 minutach zdjąć papier z fasolą. Ciasto dopiekać przez kolejne 5 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzać 80 ml wody i 3 czubate łyżki cukru. Dodać plasterki pomarańczy i obgotować je w syropie. Na upieczony spód ciasta ułożyć połówki pomarańczy i na koniec polać wszystko syropem z patelni. Całość posypać migdałami i odrobiną cukru. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 10 minut.
Zobacz także: takiego jajka na miękko jeszcze nie jadleś

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne