Trwa ładowanie...
d41jzwp
13-04-2017 08:55

Mazurek pomarańczowy według przepisu z 1895 r.

Przepis

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, więc na świątecznym stole nie może zabraknąć naszych tradycyjnych wypieków. Pięknie prezentować będzie się apetyczny mazurek pomarańczowy, przygotowany według przepisu z 1895 roku.

d41jzwp
4.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 80 ml wody
  • 45 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • migdały do posypania mazurka
Przepis

Umyć pomarańcze i nakłuć w kilku miejsach. Włożyć do garnka z wodą i gotować przez ok. 1 godzinę. Pomarańcze powinny być całkowicie miękkie. Ugotowane i ostudzone pomarańcze pokroić na cieniutkie plasterki.

Gdy pomarańcze się gotują, przygotować ciasto. Mąkę przesiać, dodać masło, cukier i jajko. Zagnieść i uformować kulę, którą należy włożyć do lodówki na ok. 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

1/4 masy ciasta odkroić - będzie potrzebna do zrobienia plecionki po bokach mazurka. Ciasto lekko rozwałkować i przełożyć do foremki. Nakłuć je widelcem. Czas na bokami: zrolować kawałek ciasta, tak żeby otrzymać podłużny i cienki wałek. Chwycić w połowie i przeplatać dwa końce. Ułożyć plecionkę na kruchym cieście, które jest już w foremce. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i posypać fasolą. Po ok. 15 minutach zdjąć papier z fasolą. Ciasto dopiekać przez kolejne 5 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzać 80 ml wody i 3 czubate łyżki cukru. Dodać plasterki pomarańczy i obgotować je w syropie. Na upieczony spód ciasta ułożyć połówki pomarańczy i na koniec polać wszystko syropem z patelni. Całość posypać migdałami i odrobiną cukru. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 10 minut.
Zobacz także: takiego jajka na miękko jeszcze nie jadleś

Mazurek pomarańczowy według przepisu z 1895 r.
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41jzwp
d41jzwp
d41jzwp
d41jzwp
Więcej tematów
d41jzwp

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj