Mazurek pomarańczowy według przepisu z 1895 r.
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, więc na świątecznym stole nie może zabraknąć naszych tradycyjnych wypieków. Pięknie prezentować będzie się apetyczny mazurek pomarańczowy, przygotowany według przepisu z 1895 roku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 80 ml wody
- 45 g cukru
- 2 pomarańcze
- migdały do posypania mazurka
Umyć pomarańcze i nakłuć w kilku miejsach. Włożyć do garnka z wodą i gotować przez ok. 1 godzinę. Pomarańcze powinny być całkowicie miękkie. Ugotowane i ostudzone pomarańcze pokroić na cieniutkie plasterki.
Gdy pomarańcze się gotują, przygotować ciasto. Mąkę przesiać, dodać masło, cukier i jajko. Zagnieść i uformować kulę, którą należy włożyć do lodówki na ok. 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
1/4 masy ciasta odkroić - będzie potrzebna do zrobienia plecionki po bokach mazurka. Ciasto lekko rozwałkować i przełożyć do foremki. Nakłuć je widelcem. Czas na bokami: zrolować kawałek ciasta, tak żeby otrzymać podłużny i cienki wałek. Chwycić w połowie i przeplatać dwa końce. Ułożyć plecionkę na kruchym cieście, które jest już w foremce. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i posypać fasolą. Po ok. 15 minutach zdjąć papier z fasolą. Ciasto dopiekać przez kolejne 5 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać 80 ml wody i 3 czubate łyżki cukru. Dodać plasterki pomarańczy i obgotować je w syropie. Na upieczony spód ciasta ułożyć połówki pomarańczy i na koniec polać wszystko syropem z patelni. Całość posypać migdałami i odrobiną cukru. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 10 minut.
Zobacz także: takiego jajka na miękko jeszcze nie jadleś
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze