Trwa ładowanie...
d2xs0j0
26-03-2021 10:32

Mazurek warszawski na migdałowym spodzie. Wizytówka pani domu

Przepis

Mazurek warszawski od tradycyjnego mazurka na kruchym spodzie różni się rodzajem ciasta. Ciasto przygotowujemy z mieszanki mielonych migdałów i mąki. Dzięki temu wychodzi znacznie bardziej delikatne i przepięknie pachnie. Obowiązkowe są również korzenne przyprawy, które nadają charakteru. Mazurek można udekorować lukrem, konfiturą, czekoladą lub zapiec z koglem-moglem.

d2xs0j0
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 200 g cukru
  • 200 g migdałów
  • 6 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 pomarańcza
  • gałka muszkatołowa
  • 1 laska wanilii
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków

Lukier:

  • 250 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 pomarańcza
Przepis
  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać zmielone migdały (można je rozdrobnić blenderem, jeśli używamy całych migdałów, najpierw należy je sparzyć i obrać ze skórki).
  • Cały czas miksując, dodawać kolejno po jednym jajku na przemian z przesianą mąką. Na końcu wsypać przyprawy oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  • Piec w nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą prostokątnej foremce przez około 30 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego" patyczka.
  • W tym czasie przygotować lukier: zagotować skórkę otartą z pomarańczy z wodą i cukrem, aż do jego rozpuszczenia, powinien powstać gęsty syrop.
  • Zdjąć z ognia i ucierać, dolewając po trochu soku wyciśniętego z cytryny. Masa powinna być lekko gęsta i jasno-żółta.
  • Gotowy lukier wylać na ostudzone ciasto, powinien stwardnieć w ciągu kilkunastu minut. Przed tym warto udekorować mazurek - np. kandyzowaną skórką pomarańczową i połówkami migdałów.
  • Pomarańczę można zastąpić cytryną lub mandarynką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mazurek warszawski na migdałowym spodzie. Wizytówka pani domu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xs0j0
d2xs0j0
d2xs0j0
d2xs0j0
Więcej tematów
d2xs0j0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj