Mazurek warszawski na migdałowym spodzie. Wizytówka pani domu

Mazurek warszawski od tradycyjnego mazurka na kruchym spodzie różni się rodzajem ciasta. Ciasto przygotowujemy z mieszanki mielonych migdałów i mąki. Dzięki temu wychodzi znacznie bardziej delikatne i przepięknie pachnie. Obowiązkowe są również korzenne przyprawy, które nadają charakteru. Mazurek można udekorować lukrem, konfiturą, czekoladą lub zapiec z koglem-moglem.

Mazurek warszawski na migdałowym spodzieMazurek warszawski na migdałowym spodzie
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 200 g cukru
  • 200 g migdałów
  • 6 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 pomarańcza
  • gałka muszkatołowa
  • 1 laska wanilii
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków

Lukier:

  • 250 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 pomarańcza

Przepis

  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać zmielone migdały (można je rozdrobnić blenderem, jeśli używamy całych migdałów, najpierw należy je sparzyć i obrać ze skórki).
  • Cały czas miksując, dodawać kolejno po jednym jajku na przemian z przesianą mąką. Na końcu wsypać przyprawy oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  • Piec w nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą prostokątnej foremce przez około 30 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego" patyczka.
  • W tym czasie przygotować lukier: zagotować skórkę otartą z pomarańczy z wodą i cukrem, aż do jego rozpuszczenia, powinien powstać gęsty syrop.
  • Zdjąć z ognia i ucierać, dolewając po trochu soku wyciśniętego z cytryny. Masa powinna być lekko gęsta i jasno-żółta.
  • Gotowy lukier wylać na ostudzone ciasto, powinien stwardnieć w ciągu kilkunastu minut. Przed tym warto udekorować mazurek - np. kandyzowaną skórką pomarańczową i połówkami migdałów.
  • Pomarańczę można zastąpić cytryną lub mandarynką.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary