Mazurek warszawski na migdałowym spodzie. Wizytówka pani domu

Mazurek warszawski od tradycyjnego mazurka na kruchym spodzie różni się rodzajem ciasta. Ciasto przygotowujemy z mieszanki mielonych migdałów i mąki. Dzięki temu wychodzi znacznie bardziej delikatne i przepięknie pachnie. Obowiązkowe są również korzenne przyprawy, które nadają charakteru. Mazurek można udekorować lukrem, konfiturą, czekoladą lub zapiec z koglem-moglem.

Mazurek warszawski na migdałowym spodzieMazurek warszawski na migdałowym spodzie
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 200 g cukru
  • 200 g migdałów
  • 6 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 pomarańcza
  • gałka muszkatołowa
  • 1 laska wanilii
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków

Lukier:

  • 250 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 pomarańcza

Przepis

  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać zmielone migdały (można je rozdrobnić blenderem, jeśli używamy całych migdałów, najpierw należy je sparzyć i obrać ze skórki).
  • Cały czas miksując, dodawać kolejno po jednym jajku na przemian z przesianą mąką. Na końcu wsypać przyprawy oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  • Piec w nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą prostokątnej foremce przez około 30 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego" patyczka.
  • W tym czasie przygotować lukier: zagotować skórkę otartą z pomarańczy z wodą i cukrem, aż do jego rozpuszczenia, powinien powstać gęsty syrop.
  • Zdjąć z ognia i ucierać, dolewając po trochu soku wyciśniętego z cytryny. Masa powinna być lekko gęsta i jasno-żółta.
  • Gotowy lukier wylać na ostudzone ciasto, powinien stwardnieć w ciągu kilkunastu minut. Przed tym warto udekorować mazurek - np. kandyzowaną skórką pomarańczową i połówkami migdałów.
  • Pomarańczę można zastąpić cytryną lub mandarynką.
Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami