Trwa ładowanie...
d28hde2
oprac. Katarzyna Gileta

Mazurek chałwowo-orzechowy. Przepis na proste i pyszne ciasto na Wielkanoc

Przepis

Pyszny mazurek z kremem chałwowym to doskonały pomysł na wielkanocny stół. Jak go przygotować? Przepis nie jest trudny i pracochłonny. Przekonajcie się sami.

d28hde2
3.7
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

* Ciasto: *

  • 80 g cukru pudru,
  • pół laski wanilii,
  • 120 g zimnego masła,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej.

Masa chałwowo-orzechowa:

  • 200 g chałwy orzechowej,
  • pół szklanki śmietany kremówki 30 proc.,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • laska wanilii.

*Dekoracja: *

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • garść posiekanych orzechów.
Przepis
  • Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć równomiernie ciasto. Piec w temperaturze 160 st.C przez około 30 minut. Wyjąć. Wystudzić.
  • Masa chałwowo-orzechowa: Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą, gładką masę. Przełożyć ją do garnka i zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować około 3 minut do lekkiego zgęstnienia. Powstałą masę wylać na wystudzony spód. Wyrównać.
  • Dekoracja: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Orzechy wysypać na wierzch masy. Ozdobić czekoladą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mazurek chałwowo-orzechowy. Przepis na proste i pyszne ciasto na Wielkanoc
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d28hde2
d28hde2
d28hde2
d28hde2
d28hde2
Więcej tematów
d28hde2