Mazurek chałwowo-orzechowy. Przepis na proste i pyszne ciasto na Wielkanoc
Pyszny mazurek z kremem chałwowym to doskonały pomysł na wielkanocny stół. Jak go przygotować? Przepis nie jest trudny i pracochłonny. Przekonajcie się sami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
* Ciasto: *
- 80 g cukru pudru,
- pół laski wanilii,
- 120 g zimnego masła,
- 160 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej.
Masa chałwowo-orzechowa:
- 200 g chałwy orzechowej,
- pół szklanki śmietany kremówki 30 proc.,
- 100 g orzechów włoskich,
- 3 łyżki cukru pudru,
- laska wanilii.
*Dekoracja: *
- 100 g gorzkiej czekolady,
- garść posiekanych orzechów.
Przepis
- Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć równomiernie ciasto. Piec w temperaturze 160 st.C przez około 30 minut. Wyjąć. Wystudzić.
Przepis
- Masa chałwowo-orzechowa: Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą, gładką masę. Przełożyć ją do garnka i zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować około 3 minut do lekkiego zgęstnienia. Powstałą masę wylać na wystudzony spód. Wyrównać.
Przepis
- Dekoracja: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Orzechy wysypać na wierzch masy. Ozdobić czekoladą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl