Przepis na domową chałwę
Najzdrowszą chałwę przyrządzimy samodzielnie. Używając naturalnych produktów możemy mieć pewność, że smakołyk zadowoli nie tylko nasze podniebienia, ale i dostarczy organizmowi cennych mikroelementów.
Składniki: 300 g ziaren sezamu, 50 ml miodu, łyżkę białego cukru, 3/4 łyżeczki wody, rodzynki.
Przygotowanie: cukier rozpuścić w niecałej łyżeczce wody i dodać go do miodu tak, aby powstała jednolita konsystencja. Na suchą i rozgrzaną patelnię wysypać ziarna sezamu i prażyć je, cały czas mieszając i nie dopuszczając do ich przypalenia. Po lekkim zbrązowieniu, sezam przesypać do moździerza i ubić na jednolitą masę. Następnie połączyć go z cukrem i miodem, wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Otrzymaną masę schłodzić w lodówce, aż stężeje. Kroić lekko zwilżonym nożem i np. podawać z gałką lodów.
mp/WP Kuchnia