Trwa ładowanie...
d3sqppj

Mazurek

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Mazurek to ciasto, które zazwyczaj gości na wielkanocnych stołach. Jego rodzajów jest naprawdę wiele – kajmakowy, owocowy czy orzechowy – każdy dom ma swoją tradycję.

Tradycja wypiekania mazurków w Polsce jest naprawdę długa. Prawdopodobnie przygotowywano go już na naszych ziemiach w XVIII wieku. Mazurek od początku był pieczony w okresie wielkanocnym. Na początku stanowił on nagrodę dla tych, którzy wytrzymali czas Wielkiego Postu i przez 40 dni nie spożywali mięsa i słodkich deserów. Dziś nikt już nie przestrzega tych reguł, ale wypiekanie mazurka wpisało się w naszą tradycję wielkanocną i nic nie wskazuje na to, by nagle te słodkie ciasta zniknęły z naszych świątecznych stołów.

Mazurek - charakterystyka
Przepisów na mazurka jest prawdopodobnie tyle, ile rodzin. W zależności od tego, w jakim regionie polski się wychowaliśmy, smak tego wielkanocnego ciasta może być inny. Jedną cechą wspólną mazurka jest jego wysokość –nasz wypiek nie powinien być wyższy niż 4 centymetry.

Chociaż każdy ma swoją recepturę na idealnego mazurka, najprawdopodobniej najbardziej znany jest mazurek królewski. Jest to kruche ciasto z dodatkiem konfitury oraz migdałów. Ale to tylko jeden z wielu przepisów.

W polskich domach bardzo często spotkamy się także z mazurkiem oblanym masą kajmakową. Najczęściej do takiego wypieku dodaje się także bakalie i orzechy. Inne przepisy sugerują nam przełamanie smaku słodkiego kajmaku dżemem lub powidłem owocowym, najczęściej śliwkowym. Na polskich stołach w okresie wielkanocnym zobaczymy także mazurka z bezy orzechowej. Najczęściej dodaje się do niego powidła i orzechy, bakalie.

Na tym jednak nie kończy się długa lista przepisów. Często spotkamy się także z mazurkami na cieście biszkoptowym, makaronikowym lub marcepanowym. Masy do przekładania także mogą być różnorodne: budyniowe, owocowe czy orzechowe.

Mazurek – dekoracja
Mazurki oprócz tego, że są bardzo smaczne, zazwyczaj zachwycają nas także swoim wyglądem. Często dekoruje się je lukrem lub specjalnymi pisakami do tworzenia wzorów na ciastach. Tradycyjnie na mazurkach robi się także kratkę z ciasta. Wierzch naszego wypieku często obsypuje się także bakaliami, owocami kandyzowanymi czy kolorowymi maczkami.

d3sqppj
d3sqppj
d3sqppj
Więcej tematów
d3sqppj