Trwa ładowanie...
d16bljv
28-04-2017 09:37

Słoneczna Delicja - ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

Przepis

Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Ciasto bardzo smaczne i apetyczne, wszystkie smaki dobrze ze sobą smakują. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d16bljv
3.3
(108 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Biszkopty:
8 białek
3 żółtka
180 g cukru
100 g orzechów włoskich – posiekanych
100 g orzechów włoskich – zmielonych
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynek
1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki o smaku pomarańczowym
około 3/4 szklanki zaparzonej, wystudzonej kawy

Przepis

Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy, wsypać zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Następnie dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Budynie rozmieszać razem z mąką w 3/4 szklanki wody. Dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem. Mieszankę wlać do gotującego się syropu i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą.

Biszkopty wyjąć z blaszek i zdjąć papier do pieczenia. Papier i jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Delicje maczać na parę sekund w kawie i układać na wierzchu ciasta. Na delicję wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć. Brzoskwinie pokroić na kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki zalać około 900 ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto Słoneczna Delicja podawać dobrze schłodzone, pokrojone na spore prostokąty.
Zobacz także: lekki sernik jogurtowy z owocami

Słoneczna Delicja - ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

59
22

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16bljv
d16bljv
d16bljv
d16bljv
Więcej tematów
d16bljv