Roladki z karkówki. Pyszne mięso na rodzinny obiad
Roladki z karkówki są świetnym daniem nie tylko na codzienny obiad. Sprawdzą się na uroczystość rodzinną czy świąteczny stół. Ilości składników zależy od wagi mięsa, jakie wykorzystujemy. Roladki wyjdą fantastyczne, mięso nabierze idealnej konsystencji, a nadzienie zaskoczy wszystkich gości. Sprawdzony przepis z bloga "Pieguskowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- karkówka
- kiszona kapusta
- boczek wędzony
- pieczarki (opcjonalnie)
- musztarda
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej
Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej przez woreczek), doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje, odcedzić ją, porządnie odcisnąć i poszatkować. Pieczarki i boczek pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju zrumienić boczek, dodać pieczarki i krótko obsmażyć. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać przygotowany farsz, lekko przestudzić. Plastry karkówki posmarować musztardą, nałożyć łyżkę farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Spiąć wykałaczką. Gotowe roladki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano, przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i odrobiną soli. Przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec około 30-40 minut. W połowie czasu obrócić na drugą stronę. Wyjąć wykałaczki i podawać.
Zobacz także: schab faszerowany papryką i pieczarkami
src="https://d.wpimg.pl/923319320--1366760758/pieguskowa.jpg"/>
Polecamy wideo: Przepyszne chili con carne
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze