Trwa ładowanie...
d3z5ski
d3z5ski

Roladki z karkówki. Pyszne mięso na rodzinny obiad

Przepis

Roladki z karkówki są świetnym daniem nie tylko na codzienny obiad. Sprawdzą się na uroczystość rodzinną czy świąteczny stół. Ilości składników zależy od wagi mięsa, jakie wykorzystujemy. Roladki wyjdą fantastyczne, mięso nabierze idealnej konsystencji, a nadzienie zaskoczy wszystkich gości. Sprawdzony przepis z bloga "Pieguskowa kuchnia".

3.1
(118 głosów)
Oceń:
d3z5ski
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Roladki z karkówki. Pyszne mięso na rodzinny obiad
Składniki
  • karkówka
  • kiszona kapusta
  • boczek wędzony
  • pieczarki (opcjonalnie)
  • musztarda
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej
Przepis

Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej przez woreczek), doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje, odcedzić ją, porządnie odcisnąć i poszatkować. Pieczarki i boczek pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju zrumienić boczek, dodać pieczarki i krótko obsmażyć. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać przygotowany farsz, lekko przestudzić. Plastry karkówki posmarować musztardą, nałożyć łyżkę farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Spiąć wykałaczką. Gotowe roladki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano, przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i odrobiną soli. Przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec około 30-40 minut. W połowie czasu obrócić na drugą stronę. Wyjąć wykałaczki i podawać.
Zobacz także: schab faszerowany papryką i pieczarkami

Polecamy wideo: Przepyszne chili con carne

Roladki z karkówki. Pyszne mięso na rodzinny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

111
27
Share
d3z5ski
d3z5ski
d3z5ski

d3z5ski
d3z5ski
d3z5ski