Zawijane roladki w kapuście

Zamiast tradycyjnych schabowych przygotujcie pyszne mięsne roladki za smakowitym nadzieniem. Zaskoczycie nie tylko domowników, ale też wszystkich gości. Roladki są proste w przygotowaniu, a ich smak skusi każdego. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Zawijane roladki w kapuścieZawijane roladki w kapuście
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 10 dag szynki z indyka w plastrach
  • ½ kg pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • ½ główki kapusty włoskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta chili
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Przepis

  • Mięso myję, osuszam, kroję w plastry i rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą i na każdym kawałku układam obraną, pokrojoną w piórka cebule oraz pokrojone w słupki ogórki.
  • Mięso zwijam w roladki i zawijam w szynkę. Układam w naczyniu żaroodpornym i piekę 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
  • W tym czasie, co piekę mięso robię sos warzywny. Cebulę obieram drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone plasterki pieczarki i umytą, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę. Następnie dodaję drobno pokrojoną kapustę włoską i podlewam jedną szklanką wody. Gotuję około piętnastu minut.
  • Na koniec wlewam sos sojowy, ocet, miód, ketchup i wsypuję sól, pieprz oraz chili.
  • Sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minutki gotuję i łączę z upieczonymi roladkami.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja