Zawijane roladki w kapuście

Zamiast tradycyjnych schabowych przygotujcie pyszne mięsne roladki za smakowitym nadzieniem. Zaskoczycie nie tylko domowników, ale też wszystkich gości. Roladki są proste w przygotowaniu, a ich smak skusi każdego. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Zawijane roladki w kapuścieZawijane roladki w kapuście
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 10 dag szynki z indyka w plastrach
  • ½ kg pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • ½ główki kapusty włoskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta chili
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Przepis

  • Mięso myję, osuszam, kroję w plastry i rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą i na każdym kawałku układam obraną, pokrojoną w piórka cebule oraz pokrojone w słupki ogórki.
  • Mięso zwijam w roladki i zawijam w szynkę. Układam w naczyniu żaroodpornym i piekę 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
  • W tym czasie, co piekę mięso robię sos warzywny. Cebulę obieram drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone plasterki pieczarki i umytą, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę. Następnie dodaję drobno pokrojoną kapustę włoską i podlewam jedną szklanką wody. Gotuję około piętnastu minut.
  • Na koniec wlewam sos sojowy, ocet, miód, ketchup i wsypuję sól, pieprz oraz chili.
  • Sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minutki gotuję i łączę z upieczonymi roladkami.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita