Polędwiczki z kurczaka w cieście francuskim
Polędwiczki w cieście francuskim to zarówno przepyszna przekąska, jak i propozycja na obiad. Tak przygotowane polędwiczki pięknie prezentują się na talerzu, a ich przygotowanie jest niezwykle proste. Polecamy. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ponadto:
- oliwki, kapary
Mięso zawijamy w ciasto porcjami, pierwsze jedno, a drugie w tym czasie przechowujemy w lodówce. Piekarnik nastawiamy na ok. 210 st. C. Polędwiczki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą, chili, pieprzem i curry. Ser trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Ciasto rozwijamy, smarujemy całą powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Przekrawamy (za pomocą nożyka do pizzy) po długości na dwie równe części. Mięso przed położeniem na ciasto obtaczamy w serze. Zaczynając od krótszego boku, układamy polędwiczkę, zawijamy ją w ciasto, odkrawamy i łączeniem układamy na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy z kolejnymi kawałkami mięsa. Roladki nacinamy po szerokości co 1 cm. Wierzch smarujemy jajkiem i każdy pasek ciasta ściskamy na jego środku. Najlepiej i najszybciej zrobimy to końcówkami rączek od łyżeczek. Dzięki temu po upieczeniu cisto będzie miało fajne paski.
Między ściśnięte ciasto można dodać oliwki lub kapary. Całość oprószmy pieprzem świeżo mielonym. Pieczemy ok. 15 min. W tym czasie przygotowujemy kolejną porcję.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze