Polędwiczki z kurczaka w cieście francuskim

Polędwiczki w cieście francuskim to zarówno przepyszna przekąska, jak i propozycja na obiad. Tak przygotowane polędwiczki pięknie prezentują się na talerzu, a ich przygotowanie jest niezwykle proste. Polecamy. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

Polędwiczki z kurczaka w cieście francuskimPolędwiczki z kurczaka w cieście francuskim
Monika Lemko

Składniki

  • ok. 14 szt. polędwiczek z kurczaka
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • sol różowa do smaku
  • suszone chili do smaku
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • ok. 20 g sera grana padano lub parmezanu
  • 2 jajka

Ponadto:

  • oliwki, kapary

Przepis

Mięso zawijamy w ciasto porcjami, pierwsze jedno, a drugie w tym czasie przechowujemy w lodówce. Piekarnik nastawiamy na ok. 210 st. C. Polędwiczki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą, chili, pieprzem i curry. Ser trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Przepis

Ciasto rozwijamy, smarujemy całą powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Przekrawamy (za pomocą nożyka do pizzy) po długości na dwie równe części. Mięso przed położeniem na ciasto obtaczamy w serze. Zaczynając od krótszego boku, układamy polędwiczkę, zawijamy ją w ciasto, odkrawamy i łączeniem układamy na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy z kolejnymi kawałkami mięsa. Roladki nacinamy po szerokości co 1 cm. Wierzch smarujemy jajkiem i każdy pasek ciasta ściskamy na jego środku. Najlepiej i najszybciej zrobimy to końcówkami rączek od łyżeczek. Dzięki temu po upieczeniu cisto będzie miało fajne paski.

Przepis

Między ściśnięte ciasto można dodać oliwki lub kapary. Całość oprószmy pieprzem świeżo mielonym. Pieczemy ok. 15 min. W tym czasie przygotowujemy kolejną porcję.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita