Trwa ładowanie...
d1h906k
17-04-2019 08:20

Prosty mazurek z chałwą i czekoladą

Przepis

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka z chałwą na kruchym cieście. Natalia proponuje, by udekorować go chałwą i czekoladą. "Jest bardzo słodki, aromatyczny i ładnie, wiosennie wygląda. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Będzie wspaniale wyglądał na świątecznym stole" - pisze autorka przepisu, która prowadzi bloga "Mała Cukierenka".

d1h906k
3.5
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 130 g masła
  • 230 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Masa chałwowa:

  • 250 g chałwy
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc. (śmietana do deserów)
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich

Polewa czekoladowa:

  • 110 g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości masy kakaowej 64 proc.)
  • 120 ml śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.

Dodatkowo:

  • do ozdoby bakalie, czekoladowe jajeczka
Przepis

Do miski wsypać mąkę, dodać zmielone migdały, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, pokrojone masło i mieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Dodać jajko, można krótko wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na prostokąt/kwadrat trochę większy od blaszki (blaszka 25x25 cm lub 26x26 cm wyłożona papierem) i ciastem wyłożyć blaszkę.

Odciąć ciasto, które będzie wystawać (które nie będzie przylegało do spodu i delikatnie, podsypując mąką zrolować je w wałeczki i wyłożyć nimi brzeg ciasta w blaszce.

Maczając końcówkę widelca lub łyżki w mące (nadmiar mąki można usunąć uderzają końcówką o stół) zrobić ozdobny wzorek. Ciasto wstawić do lodówki na około 75 minut. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 20-23 minuty, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa chałwowa: do rondelka wlać śmietankę, dodać zmielone orzechy, pokruszyć chałwę i rondelek postawić na ogniu, składniki, mieszając zagotować. Gdy masa się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i masę gotować, mieszając przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i gorącą masę wylać na upieczony spód, wyrównać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa czekoladowa: do rondelka wlać śmietankę i postawić do ogniu, zagotować. Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem.

Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch mazurka dowolnie udekorować bakaliami lub słodkimi jajeczkami. Ciasto odstawić na całą noc.

Prosty mazurek z chałwą i czekoladą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

17
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1h906k
d1h906k
d1h906k
d1h906k
Więcej tematów
d1h906k