WP
WP

Placki z gotowanych ziemniaków. Szybki obiad za grosze - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Podziel się

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby placków ziemniaczanych – chrupiące i złociste na wierzchu, w środku miękkie i delikatne. Nie zawsze jednak mamy czas, by ścierać ziemniaki. Dobrym pomysłem mogą być więc placki z ugotowanych ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Przygotowanie ich zajmie kwadrans, a w smaku niczym nie ustępują tradycyjnym.

Składniki
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • olej do smażenia.
Przepis

Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, roztrzepane jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wymieszaj razem z masą ziemniaczaną. Z masy uformuj kulki, każdą rozgnieć na placek i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem lub sosem czosnkowym.

Zobacz wideo: *Resztki, które warto wykorzystać *

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP