Placki z gotowanych ziemniaków. Szybki obiad za grosze
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby placków ziemniaczanych – chrupiące i złociste na wierzchu, w środku miękkie i delikatne. Nie zawsze jednak mamy czas, by ścierać ziemniaki. Dobrym pomysłem mogą być więc placki z ugotowanych ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Przygotowanie ich zajmie kwadrans, a w smaku niczym nie ustępują tradycyjnym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 cebula,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- olej do smażenia.
Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, roztrzepane jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wymieszaj razem z masą ziemniaczaną. Z masy uformuj kulki, każdą rozgnieć na placek i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem lub sosem czosnkowym.
Zobacz wideo: *Resztki, które warto wykorzystać *
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze